RTU zinātnieces plāno iekarot Eiropu ar aļģu dzērienu
foto: Rīgas Tehniskā universitāte
«SpirulinaNord» līdzdibinātāja, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētniece Agnese Stunda-Zujeva.
Bizness un ekonomika

RTU zinātnieces plāno iekarot Eiropu ar aļģu dzērienu

Jauns.lv/LETA

Latvijas biotehnoloģiju uzņēmums "SpirulinaNord" no idejas un laboratorijas līdz iecienītam produktam Latvijas tirgū izaudzis vien dažu gadu laikā. Pieprasījums pēc uzņēmuma ražotā veselīgā spirulīnas dzēriena pārsniedz ražošanas jaudas. Lai paplašinātos vairāk nekā 10 reizes un sāktu eksportu, tas plāno piesaistīt investīcijas jaunas ražotnes izveidei. "SpirulinaNord" ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieču izveidots uzņēmums, kura pamatā ir unikāla, aukstajam klimatam piemērota tropiskās mikroaļģes audzēšanas sistēma.

"SpirulinaNord" ir vienīgais uzņēmums Ziemeļeiropā, kas patērētājiem piedāvā svaigu tropisko mikroaļģi spirulīnu unikālos produktos, kādus neražo nekur citus pasaulē, - svaigu spirulīnu ābolu sulā, cidoniju vai dzērveņu sīrupā, kā arī svaigi saldētu spirulīnu. Šā gada sākumā uzņēmuma pilotražotnē uzstādīts jau devītais bioreaktors spirulīnas ražošanai. Pieprasījumam augot, uzņēmums palielina ražošanas jaudas, tomēr arvien ir situācijas, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, tāpēc šā gada mērķis ir piesaistīt 600 tūkstošu eiro investīcijas, izveidot plašāku ražotni un sākt reaktoru sērijveida ražošanu.

"Spirulīnas augstās uzturvērtības dēļ pasaulē strauji aug pieprasījums pēc tās. Šī aļģe ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem pasaulē, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, milzīgu antioksidantu un vitamīnu daudzumu, tādēļ tiek uzskatīts par superproduktu. Turklāt tās audzēšana ir videi draudzīga, tāpēc NATO un ANO to atzīst par nākotnes pārtiku," stāsta uzņēmuma līdzdibinātāja, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētniece, inženierzinātņu doktore Agnese Stunda-Zujeva. 

Spirulīna tiek rekomendēta ikvienam, kas ikdienā neēd pietiekami daudzveidīgi vai veselības traucējumu dēļ ir spiests izslēgt no uztura dažādas produktu grupas. Mūsdienās cilvēki cieš no uzturvielu nepietiekamības, jo uzņem daudz kaloriju, bet patērētais ēdiens nesatur visas ķermenim nepieciešamās uzturvielas. Tomēr 99% tirgū pieejamās spirulīnas veido pulveris no Ķīnas, kam piemīt specifisks dīķa aromāts un garša. Svaigai spirulīnai nav izteiktas garšas vai aromāta. Produkti nav pasterizēti, lai maksimāli saglabātu visas bioloģiski aktīvās vielas.

Uzņēmuma produkciju visaugstāk novērtē sievietes vecumā virs 35 gadiem, kuras to lieto, lai uzlabotu pašsajūtu, mazinātu stresa un pārpūles negatīvo ietekmi uz veselību. Produkti garšo arī bērniem, kuri nereti ir izvēlīgi un no dārzeņiem atsakās. Vēl viens būtisks klientu segments ir sportisti. Tieši sekojot sportistu ieteikumiem, uzņēmumā izstrādāti spirulīnas produkti sīrupos, kurus var uzglabāt istabas temperatūrā gadu. Tādus sportistiem vieglāk paņemt līdzi uz treniņnometnēm. 

Spirulīnas audzēšanā uzņēmumā tiek izmantota RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētnieces Agneses Stundas-Zujevas un Kristīnes Veģeres izstrādāta unikāla audzēšanas sistēma. Aļģes aug kontrolētos apstākļos bioreaktoros - tām tiek nodrošināts optimāls apgaismojums, temperatūra un barības vielas, kas gādā par vienmērīgi augstu kvalitāti visu gadu. Optimālos slēgtas sistēmas apstākļus RTU zinātnieces izpētījušas pašas, jo pasaulē spirulīnu lielākoties audzē atklātos dīķos, kas ir izaicinoši laikapstākļu svārstību un gaisa piesārņojuma dēļ. Aļģu audzēšana slēgtā sistēmā patērē mazāk minerālos un ūdens resursus, izslēdz piesārņojuma nokļūšanu produktos, turklāt ir daudz kompaktāka un iespējama pilsētvidē.

"Līdz šim mūsu izaugsme bija samērā lēna, jo ar katru nākamo uzbūvēto bioreaktoru pilnveidojām un testējām tehnoloģiju. Tagad tehnoloģija ir pilnveidota un notestēta, varam sākt straujāku attīstību," atklāj A. Stunda-Zujeva.

Attīstību uzņēmums saista ne vien ar jaunu ražotni, bet arī ar eksportu uz Vāciju un vāciski runājošajām valstīm. Perspektīvā tiek apsvērta arī tehnoloģijas licencēšana, piedāvājot klientiem ārvalstīs ne vien gatavu produktu, bet arī iespēju pašiem to ražot. "Pasaulē strauji aug pieprasījums pēc spirulīnas, jo šī aļģe ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem. Tā satur visas neaizvietojamās aminoskābes, milzīgu antioksidantu un vitamīnu daudzumu, turklāt audzēšana ir videi draudzīga, tāpēc NATO un ANO to atzīst par nākotnes pārtiku. Spirulīna tiek rekomendēta ikvienam, kas neēd pietiekami daudzveidīgi vai veselības traucējumu dēļ ir spiests izslēgt no uztura dažādas produktu grupas. Taču 99% tirgū pieejamās spirulīnas ir pulveris no Ķīnas, kam piemīt specifisks dīķa aromāts un garša. Svaigai spirulīnai nav izteiktas garšas vai aromāta," stāsta uzņēmuma līdzdibinātāja.