Vecais, labais dīzelīti, dod vietu garāžā! Elektroauto ir klāt
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 31. janvāris, 09:39

Vecais, labais dīzelīti, dod vietu garāžā! Elektroauto ir klāt

Reklāmas projekts

Lai vai cik ātras mašīnas mēs spējam radīt, cilvēce kustas ātrāk. Pirms pārsmits gadiem, ja no šķūņa izbrauca tvaika automašīna nevis izskrēja zirgs, tad tu skaitījies bagāts zellis. Jau labu laiku mēs līdzīgi skatāmies uz parastajiem auto un elektroauto. Šīs tehnoloģijas joprojām šķiet neaizsniedzamas, bet ar laiku viss vienmēr kļūst pieejamāks.

Un nu motorgalvas pamazām met grēcinieciskus skatienus elektroauto virzienā cerēdami, ka izlolotais pārinieks, kas gaida nākamo degvielas uzpildi to nepamanīs un nepaliks greizsirdīgs. Nav par ko kaunēties! Laiks kustas uz priekšu un arī mēs neizbēgami kustamies tam līdzi. Kādēļ gan to nedarīt jaunā elektroauto? Vairāk par elektroauto varat noskaidrot šeit: https://www.mazda.lv/jaunumi/elektroauto-tehnologija

Elektroauto - kas tas par zvēru un ko tas ēd?

Pareizāks jautājums būtu “ko tas neēd?”. Tavs elektromobilis ilgtermiņā apēdīs mazāk no tava maka satura un uz nobrauktiem 100 000 kilometriem tas tiks iztukšots trīsreiz mazāk nekā to iztukšos standarta benzīnrijējs. Ja piemin faktu, ka pastāv vietas, kur elektroauto var uzlādēt par brīvu, īpaši izveicīgākie spēs vēl vairāk uzlabot šo attiecību. Arī jāpiebilst, ka elektriskajam auto ir mazāk kustīgu detaļu un tā apkalpošana ir vienkāršāka, kas šoferim apēdīs mazāk nervus. Un, lai vai cik populārs būtu teiciens “dzīvo katru dienu tā, it kā tā būtu pēdējā”, jāatceras, ka šīs paaudzes bērniem un mazbērniem arī gribēsies elpot tīru gaisu un spēlēties pagalmos, kuros zāle nebūs piesūkusies ar fosilo izrakteņu aromātu.

Lieliski! Bet kur tad ir āķis?

Pastāv uzskats, ka elekroauto ir kaut kas bezdvēselisks, tas nemurrā uz ceļa un to būs grūti iemīlēt. Jāatceras, ka arī šiem auto ir savs raksturs, jo tie noteikti pārbaudīs pacietību. Tie prasa pailgu uzlādes laiku un plānošanas spējas, lai atrastu uzlādes vietu. 1000 km līdz horizontam? Saimniek, nebūs! Augstākas sākotnējās izmaksas un bateriju nomaiņa arī spēj iedvest šaubas. Bet interesantākais ir tas, ka visus šos mīnusus ar laiku var pārvērst plusos. Motorgalvas, uzmanāties! Tirgū nāk spēkrats, kam visi mīnusi ir viens liels pluss.