Mēri asinsspiedienu ar pulksteni. Huawei Watch D apskats
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 6. decembrī, 06:00

Mēri asinsspiedienu ar pulksteni. Huawei Watch D apskats

Reklāmas projekts

Viedpulksteņi pēdējos gados uzņem apgriezienus. Pulksteņa uzdevums vairs nav tikai rādīt laiku, bet arī skaitīt soļus, sekot līdzi miega kvalitātei, stresa līmenim, modināt mūs darbdienu rītos, sekot līdzi maršrutam… Sarakstu varētu turpināt, taču, testējot “Huawei Watch D”, jāsaka – ražotāji ir gājuši soli tālāk un izveidojuši ierīci, ar kuru sekot līdz savam veselības stāvoklim jau nākamajā līmenī.

Asinsspiediena mērītājs vienmēr līdzi

Viedpulksteņa siksniņā ir iebūvēts mazs sūknis un asinsspiediena aproce. Ja nepieciešams, iebūvētā aproce piepūšas, izveidojot gaisa spilvenu, kas ļauj izmērīt asinsspiedienu. Kad runa ir par niansēm, “Huawei” tiešām ir uzdevumu augstumos. Lai pulkstenis asinsspiediena mērīšanas laikā neuzsprāgtu kā svētku konfeti, tam izveidota īpaša tauriņveida aizdare, kas nodrošina, ka aproce piepūšanās laikā ir ļoti stabila, kā arī uzlabo asinsspiediena mērījuma precizitāti. Pirms asinsspiediena mērīšanas siksniņa ir jānovieto konkrētā attāluma no plaukstas locītavas, jāapsēžas,  un aidā – vari veikt mērījumus. Vislabākais, ka siksniņa nav pašam jāsavelk un vēlāk jāatbrīvo. Mazu vilšanos sagādāja tas, ka asinsspiediena aproce mazgāšanās laikā samirkst un ilgi žūst, taču to pavisam viegli var noņemt pirms saskarsmes ar ūdeni un izmantot tikai pulksteņa siksniņu.

Runājot par mērījuma precizitāti, kļūda ir +/-3mmHg[1], kas ir līdzvērtīga citām asinsspiediena mērīšanas ierīcēm, ko parasti var iegādāties aptiekās. Ja asinsspiedienam ir nepieciešama pastāvīga uzmanība, “Huawei Watch D” noteikti ir krietni ērtāks un kompaktāks palīgs par ierastajām ierīcēm. Man patika, ka ik dienu varēju saņemt atgādinājumu par  nepieciešamību izmērīt asinsspiedienu. Ņemot vērā, cik pārskatāms ir displejs un funkcijas, esmu pārliecināta, ka varētu paskaidrot arī savai vecmāmiņai, kā pašai ar šo viedpulksteni izmērīt asinsspiedienu. “Huawei Watch D” testēšanas laikā atklāju, ka ir iespējams dalīties veselības datos ar citiem, kas nozīmē, ka, piemēram, vecmāmiņas datus varu apskatīt attālināti.

EKG jeb elektrokardiogrāfija ir sirds ritma pārbaude, kas ļauj iegūt nozīmīgu informāciju par sirdsdarbību. Elektrodi, kas pieskaras cilvēka ādai, nosaka sirds elektriskās darbības izmaiņas, sniedzot informāciju par sirds veselības riskiem. “Huawei Watch D” aizmugurē ir pievienoti elektrodi ar PVD pārklājumu, kam ir augsta nodilumizturība, lai viedpulkstenis kalpotu ilgi. Mērījumu var veikt pavisam vienkārši – uz 30 sekundēm jāpieskaras sānā esošajam elektrodam, un rezultāti parādās pulksteņa displejā, bet vēlāk var aplūkot datu vēsturi.

Oksimetrs un termometrs bez papildu ierīcēm

Ar pulsa oksimetru nosaka asins piesātinājumu ar skābekli (SpO2). Zems SpO2 saistāms ar nogurumu, atmiņas traucējumiem, kā arī var liecināt par problēmām ar plaušu veselību. Oksimetrs īpašu popularitāti piedzīvoja Covid-19 laikā, jo šai slimībai ir raksturīga SpO2 pazemināšanās, ko cilvēks pats var nesajust. Regulāri mērījumi var nodrošināt agrīnu problēmas diagnostiku. Biju pārsteigta, cik ērti ir izmērīt SpO2! Līdz šim oksimetru biju likusi uz rokas pirksta gluži kā knaģīti, tāpēc iedomājos, ka viedpulkstenim līdzi būs papildu ierīce, taču mērītājs ir iebūvēts pašā viedpulkstenī un papildu ierīces nav nepieciešamas.

Viedpulkstenī iebūvēts arī sensors, kas nosaka ādas temperatūru un informē, ja konstatētas temperatūras izmaiņas.

Vairāk kā 70 treniņu režīmi

No tiem var izvēlēties sev piemērotāko aktivitāti. Viedpulkstenis ir aprīkots ar GNSS pozicionēšanas funkciju, kas precīzi iezīmē veikto maršrutu, ko vēlāk var ērti pārskatīt “Huawei” lietotnē, kā arī kopīgot ar citiem. Viedpulksteņa izmērs un svars šķita neierasts sportiskām aktivitātēm, taču pēc pāris stundām roka jau bija pieradusi. Ņemot vērā, ka man patīk veikt dažādus akrobātiskus trikus, biju pozitīvi pārsteigta, ka pulkstenis ir ļoti izturīgs pret skrāpējumiem, kritieniem, turklāt tas diezgan ergonomiski ieguļas plaukstas locītavā.

Ar vienu uzlādi līdz 7 dienām

“Huawei” uzsver, ka faktiskais akumulatora darbības laiks var atšķirties atkarībā no lietošanas paradumiem. Taču, ja nedēļas laikā var veikt asinsspiediena mērījumu 6 reizes dienā, EKG 5 reizes, uzskaitīt 90 minūtes sportošanas laika, saņemt 50 ziņojumu, 6 ienākošos zvanus, noklausīties modinātāja meldiņu 3 reizes dienā un ieslēgt, izslēgt ekrānu 200 reižu dienā… Vismaz to sola ražotājs. Tas pavisam noteikti ir iespaidīgi! Manā gadījumā pulksteni uzlādēju tikai devītajā dienā.

Vai “Huawei Watch D” ir labs ieguldījums? 

Jāatzīst, šis viedpulkstenis ir lielāks nekā ierasts. Tas ir pieejams melnā grafīta krāsā. Cilvēkiem, kuriem ļoti svarīgs ir plašs krāsu spektrs un citas dizaina nianses, “Huawei Watch D” varētu šķist nepiemērots. Taču tas noteikti ir labs ieguldījums cilvēkiem, kuriem veselības kontrole ikdienā ir būtiska. Lai arī pulkstenis nav medicīniska ierīce, tas var būt ļoti labs rīks informācijai un preventīvai veselības uzlabošanai.

[1] Kļūdas vērtība norāda tikai ierīces spiediena mērīšanas precizitāti.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Huawei"