foto: unsplash.com
ES finansējums 4,6 miljardu eiro apmērā: kādās jomās Latvija to ieguldīs?
Ilustratīvs foto
Bizness un ekonomika
2022. gada 21. oktobris, 16:51

ES finansējums 4,6 miljardu eiro apmērā: kādās jomās Latvija to ieguldīs?

Jauns.lv/LETA

Laikā no 2021. līdz 2027.gadam Latvija saņems kohēzijas politikas finansējumu 4,6 miljardu eiro apmērā, lai atbalstītu ekonomisko un teritoriālo kohēziju un sociālo taisnīgumu, un paredzēts, ka Latvija šos Eiropas Savienības (ES) līdzekļus ieguldīs zaļajā un digitālajā pārkārtošanā, inovācijas veicināšanā ekonomikā, kā arī veselības aprūpē un sociālajos pakalpojumos, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Detalizētāka informācija un stratēģija attiecībā uz šiem ieguldījumiem ir izklāstīta piektdien pieņemtajā Partnerattiecību nolīgumā starp Latviju un EK.

Paredzēts, ka 839 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Kohēzijas fonda tiks ieguldīti atjaunīgajos energoresursos, piemēram, vēja un saules energoresursos, lai palielinātu valsts enerģētisko drošību, energoefektivitāti un noturību pret klimata pārmaiņām. Vienlaikus 823 miljoni eiro tiks novirzīti pētniecībai un inovācijai un mazo un vidējo uzņēmumu digitalizācijas palielināšanai.

Savukārt 1,2 miljardi eiro atbalstīs integrētu teritoriālo attīstību, ilgtspējīgu multimodālu mobilitāti pilsētās, piemēram, tramvajus, veloceliņus un elektrotransportlīdzekļu uzlādes infrastruktūru. Ieguldījumi arī uzlabos ceļu satiksmes drošību un modernizēs dzelzceļus. 

Savukārt 192 miljoni eiro no Taisnīgas pārkārtošanās fonda (TPF) atbalstīs Latvijas plānus pakāpeniski pārtraukt kūdras izmantošanu enerģētikā un atjaunot kūdras ieguves vietas, vienlaikus cenšoties panākt taisnīgu pārkārtošanos uz klimatneitralitāti.

Tāpat 1,2 miljardi eiro no Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) un ERAF tiks ieguldīti Eiropas sociālo tiesību pīlāra īstenošanā. Paredzēts, ka finansējums uzlabos piekļuvi cenas ziņā pieejamiem un kvalitatīviem sociālajiem pakalpojumiem, veselības aprūpei un kopienā balstītai ilgtermiņa aprūpei.

Latvija arī izmantos finansējumu, lai ieguldītu cilvēku prasmēs, sākot no jaunības līdz vecumdienām. Līdzekļi jo īpaši tiks izmantoti, lai apmācītu cilvēkus apgūt prasmes, kas vajadzīgas, lai īstenotu digitālo un zaļo pārkārtošanos un uzlabotu piekļuvi izglītībai, sākot no agrīnās pirmsskolas izglītības līdz profesionālajai izglītībai un apmācībai. Tas palīdzēšot Latvijai sasniegt sociālos mērķus nodarbinātības un apmācības jomā.

Ar kohēzijas politikas finansējumu tiks atbalstīti arī sociālie mājokļi visneaizsargātākajām grupām un aktivizācijas pasākumi darba meklētājiem un cilvēkiem, kuriem draud bezdarbs. Latvija izmantos finansējumu, lai ieguldītu nabadzības riskam pakļauto personu sociālajā integrācijā.

Tāpat EK arī apstiprināja Latvijas programmu 32,5 miljonu eiro vērtībā, kuras mērķis ir nodrošināt pārtiku un pirmās nepieciešamības preces vairāk nekā 59 000 vistrūcīgāko personu katru gadu, tostarp cilvēkiem, kas bēg no Krievijas iebrukuma Ukrainā.