foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas miljardiera Mordašova superjahta ar Krievijas karogu mastā krāšņi stāv Honkongas ostā
Superjahta "Nord".
Bizness un ekonomika
2022. gada 11. oktobris, 16:44

Krievijas miljardiera Mordašova superjahta ar Krievijas karogu mastā krāšņi stāv Honkongas ostā

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotā un vienam no valsts bagātākajiem cilvēkiem Aleksejam Mordašovam piederošā superjahta jau nedēļu stāv Honkongas ostā, bet netiek arestēta.

Kā ziņo BBC, 521 miljonu dolāru (536 miljonu eiro) vērtā jahta pagājušajā nedēļā ieradās Honkongā pēc izbraukšanas no Krievijas. Tiek gan uzskatīts, ka pats Mordašova kungs uz jahtas neatrodas.

ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) piemēroja sankcijas miljardierim pēc tam, kad Krievija šā gada sākumā iebruka Ukrainā. Taču Honkongas valdība paziņojusi, ka šīs sankcijas tai nav saistošas. Jau gandrīz nedēļu daudzstāvu jahta "Nord" atrodas Viktorijas ostā, un tās mastā plīvo Krievijas karogs.

foto: REUTERS/SCANPIX
Aleksejs Mordašovs.

"Mēs ievērosim tikai Apvienoto Nāciju Organizācijas sankcijas, tāda ir mūsu sistēma, tāds ir mūsu tiesiskums," sacīja Honkongas izpilddirektors Džons Lī, kuram pašam ASV ir noteikušas sankcijas par viņa lomu Honkongas represīvā nacionālās drošības likuma īstenošanā.

ASV, ES un Lielbritānija ir noteikušas sankcijas simtiem krievu un viņu uzņēmumiem. Tomēr Ķīna joprojām nav nosodījusi Maskavas lēmumu iebrukt Ukrainā.

"Honkongas kā finanšu centra reputācija ir atkarīga no starptautisko likumu un standartu ievērošanas," sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis. "Iespējamā Honkongas kā drošas patvēruma vietas izmantošana personām, kas izvairās no vairāku jurisdikciju sankcijām, vēl vairāk liek apšaubīt uzņēmējdarbības vides pārredzamību."

Mordašova kunga preses pārstāvis "Bloomberg News" pastāstīja, ka Mordašovs patlaban atrodas Maskavā. Pirms kara Ukrainā viņš saskaņā ar žurnāla "Forbes" datiem bija Krievijas bagātākais cilvēks.

Tiek uzskatīts, ka "Nord" ir viņa lielākais jahtu īpašums, un tiek dēvēta par vienu no pasaulē ekstravagantākajām jahtām.

foto: AFP/Scanpix
Superjahta "Nord".

Martā miljardieris jau zaudēja vienu no savām mazāka izmēra jahtām "Lady M", kad Itālijas policija to konfiscēja ostā.

Vairāki Krievijas oligarhu kuģi šogad ir konfiscēti vai tiem ir liegta iebraukšana Eiropas ostās saskaņā ar Rietumu sankcijām, kas saistītas ar karu Ukrainā.

Tas ir veicinājis šādu laivu pārvietošanos uz vietām visā pasaulē, kas tiek uzskatītas par Rietumu sankciju nesasniedzamām - tostarp Āzijas, Turcijas un Karību jūras reģiona ostām.