foto: Publicitātes foto
Vai uzslavas ir pamatotas? Testējam ASV audio sistēmu ražotāja "SONOS" klāstu
Tiem, kurus garlaiko vecie, klasiskie zīmoli, šī ir acīmredzama izvēle. Būs aizraujoši.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 17. augusts, 05:50

Vai uzslavas ir pamatotas? Testējam ASV audio sistēmu ražotāja "SONOS" klāstu

Jauns.lv

Vairumam Latvijā “SONOS”, iespējams, būs vēl nedzirdēts zīmols mājas audio sistēmu tirgū. Šī ASV bāzētā ražotāja iekārtas Latvijā ir kļuvušas nopērkamas salīdzinoši nesen, un Jauns.lv izmantoja iespēju tuvāk izpētīt un, kas svarīgi – izbaudīt, kā šīs firmas audio tehnika izmaina TV skatīšanos un mūzikas klausīšanos mājās.

“SONOS” ir salīdzinoši jauns zīmols – dibināts 2002. gadā, Kalifornijā, ASV.

Ražotājs pamatā piedāvā viedos skaļruņus, pārnēsājamos skaļruņus, TV skaņu joslas un sabvūferus.

Līdz šim par “SONOS” attiecīgajās audio ļaužu aprindās ir dzirdētas interesantas, lielākoties pozitīvas lietas – īpašs spēka punkts esot zīmola skaļruņu piedāvātajai skaņas kvalitātei, ņemot vērā to, ka liela daļa šī ASV ražotāja produktu portfeļa ir uzskatāma par draudzīgi izcenotu.

Atrast kvalitatīvu produktu par saprātīgu cenu mūslaikos paliek grūtāk ar katru dienu.

Lai pārliecinātos, ko tad īsti piedāvā “SONOS”, apņēmāmies testēt ražotāja viedo skaļruni “One” (otrā paaudze) un TV skaņas joslu – “Ray”.

“One” – tehniskie knifi

Vispirms par pamata lietām.

“SONOS” viedais skaļrunis “One” šo terminu tik tiešām attaisno.

Tam ir pieejama balss kontrole, jau iebūvēti “Amazon Alexa” un “Google Assistant” virtuālie asistenti, Wi-Fi savienojamība un “Apple AirPlay 2”.

Skaļrunis ir salīdzinoši viegli iestatāms, izmantojot jau minēto Wi-Fi un lejupielādējamu “SONOS” aplikāciju, kas pavisam noteikti noderēs arī turpmāk, kontrolējot un komunicējot gan ar šo, gan citiem ražotāja produktiem, ja tādi iegādāti.

foto: Publicitātes foto
Pats skaļrunis ir diezgan robusts un pasmags, kas šajā gadījumā nebūt nav nekāds mīnuss. Šī galu galā nav pārnēsājama skaņas ierīce.

“One” atbalsta vairumu straumēšanas servisu un tajā iebūvētie mikrofoni, pēc idejas, ļaus virtuālajiem asistentiem sadzirdēt jūs no dažādiem leņķiem, bez nepieciešamības runāt tieši skaļruņa virzienā.

Komunicēt ar virtuālo asistentu netraucēs arī skanoša mūzika.

Pirmie iespaidi un skaņa

Šajā situācijā pirmie iespaidi pavisam noteikti rodas, jau izpakojot iekārtu no kastes.

Ar “SONOS” ir pavisam vienkārši – pirmo reizi paņemot un aptaustot “One”, rodas acumirklīga skaidrība, ka šī bez šaubām ir kvalitatīvi ražota iekārta.

“One” dizains perfekti saskan ar šī skaļruņa nosaukumu – tas ir vienkāršs, minimālistisks, gaumīgs un vienlaikus arī praktisks.

Pats skaļrunis ir diezgan robusts un pasmags, kas šajā gadījumā nebūt nav nekāds mīnuss. Šī galu galā nav pārnēsājama skaņas ierīce.

“One” pamatnē ir stingri iestiprināms barošanas vads, bet augšpusē – eleganti atzīmētas dažas no funkcijām, kuras var izmantot ar pieskārienu, ja kādā momentā tas ir ērtāk, nekā sniegties pēc viedtālruņa.

Īsumā – “One” konstrukcija un dizains nepavisam neliecina, ka tā cena tirgū ir viedajam skaļrunim diezgan draudzīgie 229,99 eiro.

Droši vien, ka būtiskākā “One” raksturīpašība varētu būt šī skaļruņa piedāvātā... skaņa.

Visupirms jāpatur prātā, ka mēs šeit runājam par salīdzinoši nelielu (ap 16 cm garuma) apaļu korpusu, kurā bez 21. gadsimta viedajām tehnoloģijām ir atradusies vieta arī skandām.

Vēl pirms 20 gadiem no šādu parametru skaņas ierīces nekādu dižo jaudu vai kristāldzidrumu mēs nesagaidītu, taču “SONOS” pierāda, ka mūslaikos tehnoloģijas ļauj kompakti piedāvāt brīnumu lietas.

“One” skaņas kvalitāte ir bezkaunīgi augsta, ņemot vērā šīs ierīces cenu, un to, cik vietas tā aizņems jūsu dzīvojamajā telpā.

Tie, kuri izsenis investē mājas audio aprīkojumā, pavisam noteikti atminēsies deviņdesmito gadu gigantiskos, vulgārā paskata mūzikas centrus, kuru skandu arkās teju vai varēja iebāzt galvu, un ar kuriem tika mēģināts panākt maksimālo no mīļākajiem mūzikas ierakstiem.

“One” piedāvā daudz vairāk, aizņemot uz galda vien nedaudz vairāk vietas par jūsu “french press” kafijas spiedkannu.

Un deviņdesmito gadu pašā sākumā dzimušam mileniālim, kurš vēl atceras iepriekš minētos gigantiskos mūzikas centrus ar neaizsniedzamām augšējām pogām, šī ir nekas cits kā maģija.

Atsevišķos gadījumos ir dzirdēts, ka lietotājiem ir bijušas grūtības ar it kā salīdzinoši komplicēto “One” iestatīšanas procesu.

Lai nu tā būtu. Pie iestatīšanas procesa var pierast – nevajadzētu pierast pie sliktāka skanējuma un samierināties ar to. Skaņa, runājot par šādām ierīcēm, vienmēr būs galvenais apsvērums.

Kāds ir TV skaņas joslas uzdevums?

Vecajām, uzblīdušajām TV kastēm pamazām dodot ceļu mūsdienu UHD, 4K televizoriem, aktuālāks kļuva arī jautājums par skaņu.

Saprotams, ka nepieredzēti jaudīga bilde, ko piedāvā neticami slaids TV dizains, ne vienmēr nozīmē, ka tikpat daudz ir “izspiests” arī no iebūvētajām skaņas sistēmām.

Arī tās mūslaikos, protams, ir kļuvušas slaidākas un kompaktākas, taču – lai pilnībā izbaudītu seriālu, filmu, koncerta ierakstu un videospēļu audio saturu, ar TV iebūvētajām skandām visbiežāk būs par maz.

Ērts risinājums ir tā dēvētās TV skaņu joslas (“soundbar”) – horizontāli TV galdiņā vai kur citur novietojams skandu komplekts.

Domājot par šādas ierīces iegādi, ir svarīgi nepieļaut vienu ļoti izplatītu kļūmi – uzskatīt, ka jebkura TV skaņas josla automātiski būs labāka par jūsu TV necilājām skandām, un iegādāties kādu no lētākiem piedāvājumiem.

Varu droši teikt, balstoties savā pieredzē – jebkura TV skaņas josla nebūs automātisks uzlabojums. Gluži pretēji – iegādāties kaut ko ap vai zem 100 eiro nozīmē teju vai garantēt, ka skaņa būs sliktāka nekā jūsu TV piedāvājums.

Ir būtiski tomēr paturēt prātā, ka TV skaņas joslas uzdevums ir uzlabot skaņas kvalitāti un tam ir konkrēta cena. Respektīvi – ne viss, kas interneta veikalā redzamajās bildēs izskatās pēc skaņas joslas, pilda savu funkciju.

“SONOS” faktiski piedāvā trīs TV skaņas joslas – “Ray”, “Beam”, un “Arc”. Visdārgākā no tām ir “Arc” (ap 900 eiro), pa vidu ir “Beam” (ap 480 eiro) un lētākā – “Ray”, kuru šobrīd pie dažādiem tirgotājiem var iegādāties pa aptuveni 285 eiro.

Jau atkal tā skaņas kvalitāte

Ķērāmies klāt tieši “Ray” skaņas joslai.

Šī iekārta ar TV ir savienojama, izmantojot optisko kabeli. Tai ir skārienjutīgas pogas uz virsmas, Wi-Fi savienojamība, prasmes komunicēt ar jūsu TV pulti, “Apple AirPlay 2” un vēl šis tas.

Jāpiebilst gan, ka ar tālvadības pultīm ir nianse – “Ray” sapratīsies tieši ar IR (infrared) pultīm, bet nesapratīsies ar RF (radio frekvenču) pultīm.

foto: Publicitātes foto
Arī “Ray” dizains ir gaumīgi minimālistisks un pastiprina radušos iespaidu par “SONOS” kā tiešām kvalitatīvu, labi konstruētu iekārtu ražotāju.

To, kāda pults ir jums, varat viegli pārbaudīt tūlīt pat. Pavērsiet pulti pret TV un mēģiniet to izmantot, priekšā pieliekot roku.

Ja TV pults signālu nesaņem, jums ir IR pults, ja saņem – jūs visticamāk darbojaties ar RF tālvadības pulti.

“SONOS” aplikācija ļauj gan viegli iepazīstināt “Ray” ar jūsu TV, gan arī konfigurēt tālvadības pulti.

Alternatīva, protams, ir izmantot viedtālrunī esošo aplikāciju ar Wi-Fi palīdzību, piekļūstot daudz plašākam “Ray” funkciju klāstam.

Par “Ray” piedāvāto skaņas kvalitāti ir sakāmas lielākoties labas lietas.

Šī skaņas josla būs lieliska izvēle tiem, kuri lielākoties patērē uz dialogu balstītu TV saturu (atsevišķi seriāli, filmas).

Pavisam noteikti ir skaidrs tas, ka “Ray” piedāvātais skaņu spektrs būs ausīm-jūtams uzlabojums tam, ko paveic jūsu TV.

Šī skaņas josla, neskatoties uz to, ka ir lētākā no visām “SONOS” klāstā, spēj izcelt gan asa sižeta filmu jandāliņu zemākās rīboņas, gan arī izcelt runu un dialogus.

Interesantas un pieminamas ir atsevišķas funkcijas, ko piedāvā aplikācija.

Viena no tām ir sava veida “nakts režīms”, kas būtībā selektīvi identificē un pieklusina frekvences, kuras vistiešāk varētu traucēt citu mājnieku došanos pie miera.

Vēl ir arī funkcija, kas izceļ un nopucē tieši jau pieminēto sarunās un dialogos balstīto saturu.

Tas varētu būt, piemēram, kāds drāmas seriāls vai mākslas filma, kurā nav sagaidāmi episki blīkšķi, kustības un dinamikas pārpilni piedzīvojumi.

Arī “Ray” dizains ir gaumīgi minimālistisks un pastiprina radušos iespaidu par “SONOS” kā tiešām kvalitatīvu, labi konstruētu iekārtu ražotāju.

Visā visumā gan “One”, gan “Ray” rada tikai to pozitīvāko iespaidu.

Īpaši uzteicama ir šo ierīču skaņas kvalitāte, kas, domājams, tomēr ir galvenais parametrs, runājot par mājas audio sistēmām.

Tiem, kurus garlaiko vecie, klasiskie zīmoli, šī ir acīmredzama izvēle. Būs aizraujoši.