foto: unsplash.com
"Latvenergo" vārdā uzdarbojas krāpnieki. Policijā vērsusies arī Valsts prezidenta kanceleja
Viegli uzticoties visam, ko redz un sola internetā, var zaudēt naudu.
Bizness un ekonomika
2022. gada 9. jūlijs, 07:55

"Latvenergo" vārdā uzdarbojas krāpnieki. Policijā vērsusies arī Valsts prezidenta kanceleja

Kas Jauns Avīze

Internetā, tostarp "Facebook", "Instagram" un "YouTube", parādījušās "Latvenergo" viltus reklāmas, kurās afēristi aicina ieguldīt uzņēmumā naudu. Turklāt blēži izmanto TV ziņu sižetus ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, liekot viņa mutē pašu sacerētu tekstu.

Krāpnieciskajās reklāmās piedāvāta iespēja ieguldīt "Latvenergo" attīstībā, par to solot milzīgu peļņu, un komentāros atrodami ieraksti, ka pirmie ieguldītāji par dividendēm paspējuši iegādāties nekustamos īpašumus un dārgas automašīnas. Vienīgais, ko krāpnieki patiesībā piedāvā, ir konta iztukšošana, brīdina "Latvenergo" pārstāvji.

Neuzmanīgiem interneta lietotājiem tiek piedāvāts ierakstīt mājaslapā savu personas informāciju, un tad ar potenciālo upuri sazinās finanšu speciālists, kurš runā krievu valodā, visbiežāk zvana no ārzemju, atsevišķos gadījumos arī no Latvijas numura, piedāvājot ieguldīt naudu. Ja krāpniekiem piedāvā pāriet uz latviešu valodu, saruna tiek pārtraukta.

"Latvenergo" aicina pievērst uzmanību, ka šī kompānija kā valstij piederoša kapitālsabiedrība publisko informāciju apliecina ar kontaktinformāciju un savu pārstāvju parakstiem. Klientiem un partneriem domāta informācija vienmēr primāri ir publicēta koncerna mājaslapā un oficiālajos sociālo tīklu profilos, tāpat "Latvenergo" savās komerciālajās reklāmās nekad neiesaistītu vēlētas valsts amatpersonas vai aktīvus politiķus.

Uzņēmums par šiem gadījumiem ziņojis Valsts policijai, informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai Cert.lv, notiek aktīva sadarbība arī ar citām valsts institūcijām.

Uzņēmums par krāpnieciskajām reklāmām arī nosūtījis ziņojumus sociālo mediju platformām un brīdinājumus "Elektrum" klientiem. Arī Valsts prezidenta kanceleja ir vērsusies policijā. Daļa blēžu reklāmu slēgtas, taču krāpnieki veido un publicē jaunas.