foto: Publicitātes
Ne lētāk kā 2500 eiro par kvadrātmetru. Jaunajiem dzīvokļiem ievērojami pieaugušas cenas
“SEB bankas” Privātpersonu konsultācijas centra vadītājs Māris Opincāns.
Bizness un ekonomika
2022. gada 8. jūlijs, 06:55

Ne lētāk kā 2500 eiro par kvadrātmetru. Jaunajiem dzīvokļiem ievērojami pieaugušas cenas

Jauns.lv

Ja vēlaties iegadāties dzīvokli jaunajā projektā, tad jārēķinās, ka cena būs vismaz 2500 eiro par kvadrātmetru. “SEB bankas” Privātpersonu konsultācijas centra vadītājs Māris Opincāns intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka līdz ar Ukrainas karu pircēju aktivitāte jauno projektu tirgū samazinājās, bet var prognozēt, ka sektors turpinās attīstīties.

Runājot par pēdējā laika tendencēm jauno projektu dzīvokļiem, viņš norādīja, ka pirms Covid-19 pandēmijas 2019.gadā cena ekonomiskās klases mājokļiem jaunajos projektos bija 1400-1500 eiro par kvadrātmetru.

Pēdējos gados Latvijā ienāca igauņu nekustamo īpašumu attīstītāji, bet pirms tam Latvijā jauno dzīvokļu būvniecības apjomi bija par vairākām reizēm mazāki, salīdzinot ar Igauniju. Iespējams, tas saistīts ar mūsu smagnējāko birokrātiju, pieejamību konkrētajiem zemes gabaliem, projektu izstrādes sarežģījumiem u.c., speciālists teica.

Bija gatavi maksāt 2500 eiro par kvadrātmetru

Pagājušajā gadā jauno projektu dzīvokļu cena uzkāpa līdz 2000 eiro par kvadrātmetru, bet tagad novērojams, ka vidējā cena ir aptuveni 2500 eiro kvadrātmetrā.

“Šī gada sākumā daži attīstītāji jau parādīja šīs jaunās cenas. Tirgus bija gatavs tās pieņemt.”

Kara ietekmē daļa pārdomāja savu lēmumu

Taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā februāra beigās klientu uzvedība un pieprasījums mainījās. Daļa klientu pārdomāja, vai tik lielu kredītu tiešām vēlas, vai viņi patiesi ir gatavi par divistabu dzīvokli maksāt 100-150 tūkstošus eiro.

Potenciālie pircēji pārdomāja un vēroja, kas notiek apkārt, piemēram, vai tirgus paliks stabils, vai gaidāma nekustamo īpašumu krīze, kā arī citi sarežģījumi. Pēdējā laikā redzams, ka darījumu apjoms sāk atgriezties veselīgā līmenī.

Daļa projektu nobremzējās

Otra galvenā tendence jauno projektu dzīvokļu tirgū ir tā, ka ne katrs projekts, kas tika attīstīts ar mērķi šogad nodot to ekspluatācijā, to paveica. “Daži nobremzējās. Tos uzlika uz pauzes, jo nevarēja paredzēt materiālu pieejamību, cenu. Uzņēmumi pārrēķināja pašizmaksu un savu peļņas daļu, lai varētu turpināt.

Kāds no projektiem atceļ rezervācijas maksas un saka, ka jaunā cena būs lielāka. Tiem spēles nosacījumiem ir jāpiekrīt vai arī nav jāpiekrīt. Projektiem ievelkas termiņi.”

Lielie un stabilie turpina attīstību

Vienlaikus lielo un stabilo projektu attīstītāji jau bija pārrēķinājuši savas izmaksas un patlaban turpina darboties. “Var redzēt, ka stabilie projekti turpinās darboties.”

Opincāns nesen runājis ar kādu igauņu attīstītāju, kura pārstāvis teicis, ka uzņēmumi veic pārrēķinus un meklē dažādus alternatīvus variantus, bet plāno iet uz priekšu.

Ne lētāk kā 2500 eiro par kvadrātmetru

Pircējiem jārēķinās, ka turpmāk jauno projektu dzīvokļus vairs nevarēs nopirkt par cenu zem 2500 eiro par kvadrātmetru. Par zemāku cenu var nopirkt 2006.-2008.gadā būvētus mitekļus, kuri pārdošanā nonākuši otro reizi. Tos dēvē par vecajiem jaunajiem projektiem. Pērn to cena bija aptuveni 1500 eiro kvadrātmetrā.

Jāsaprot, ka turpmāk par šādu cenu nevarēs iegādāties pilnīgi jaunu un nelietotu dzīvokli.

Klienti arī meklē energoefektīvāku mājokli, lai samazinātu savus komunālos maksājumus, salīdzinot ar tipveida mājokļa uzturēšanu, un palielinātu mājokļa ilgmūžību.

Tirgus pilnībā nesabremzēsies

Vai varētu būt tā, ka līdz ar cenu kāpumu samazināsies aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū? Opincāns prognozēja, ka kopumā tirgus nenobremzēsies, jo attīstītāji meklēs dažādas alternatīvas materiāliem, piemēram, iepriekš no Baltkrievijas vesto koka logu vietā turpmāk izmantos plastmasas logus vai citu piegādātāju valsti.

Patlaban intensīvāka jauno projektu attīstība notiek Rīgas nomalēs un Pierīgā, piemēram, Mārupē, pie “Spices”, Dreiliņos. Ļoti aktīvs tirgus ir virzienā uz Ādažiem un pašos Ādažos.