foto: Candela/Cover Images/INSTARimage/ Vida Press
FOTO: Stokholmā drīz varēs pārvietoties ar "lidojošu" elektrisko prāmi
Pasaulē ātrākais elektriskais "lidojošais" kuģis.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 1. jūlijs, 14:24

FOTO: Stokholmā drīz varēs pārvietoties ar "lidojošu" elektrisko prāmi

Jauns.lv

Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā 2023. gadā piegādās pasaulē ātrāko elektrisko prāmi "Candela P-12" , kurš pasažierus vedīs tieši virs ūdens. Plānots, ka "Candela P-12" samazinās izmešu daudzumu un pārvietošanās laiku pilsētas sabiedriskā transporta tīklā. 

Kuģniecības tehnoloģiju uzņēmums “Candela” izstrādātais kuģis pārvadās pasažierus starp Ekero priekšpilsētu un Stokholmas centru. 30 pasažieru kuģa maksimālais ātrums ir 30 mezgli jeb aptuveni 55 km/h. Lidojošais prāmis pārvietosies ātrāk nekā cits sabiedriskais transports pilsētā. Kā arī tas būs ātrāks nekā automašīnas satiksmes noslogotākajā laikā. 

 

Kuģim ir trīs oglekļa šķiedras spārni vai zemūdens spārni, kas stiepjas no korpusa apakšas, ļaujot tam pacelties virs ūdens. Šī tehnoloģija samazina enerģijas patēriņu uz vienu pasažier. 

Kuģi var uzlādēt ar līdz pat 200 kilovatu līdzstrāvu, uzpildot tā akumulatoru mazāk nekā stundas laikā. 

Pasaulē ātrākais elektriskais "lidojošais" prāmis

gallery icon
14

Pateicoties novatoriskajam dizainam, prāmis nerada praktiski nekādu viļņošanos. Uz to arī neattieksies ātruma ierobežojumi, kas nozīmē, ka kuģis drīkstēs pārvietoties pilnā ātrumā, Stokholmas iedzīvotājiem un viesiem nodrošinot ātru pārvietošanos. 

Pilsēta liek lielas cerības uz kuģi, jo tā palaišana jaunos maršrutos neprasītu lielus infrastruktūras ieguldījumus, tam nepieciešama tikai piestātne un elektrība.