foto: Evija Trifanova/LETA
"Laimas" šokolāde un Krievija: vai tik tiešām mūsu konfektes atbalsta Kremļa politiku?
Jūnijā šokolādes fabrika “Laima” bija ierauta pāris skaļos “prokrieviskos” skandālos.
Bizness un ekonomika
2022. gada 4. jūlijs, 06:01

"Laimas" šokolāde un Krievija: vai tik tiešām mūsu konfektes atbalsta Kremļa politiku?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēdējās nedēļās izvērtušies pāris skaļu skandālu saistībā ar “Laimas” šokolādes fabriku par tās iespējamo prokrievisko politiku: Amerikā tirgojot “Laimas” konfektes kastē, uz kuras attēlota Maskavas pareizticīgo katedrāle; Rīgā darbā “Laimā” nav pieņemts kāds zēns, jo viņš nezinot krievu valodu. Jauns.lv skaidro, cik patiesas ir runas par “Laimas” kremlisko noskaņojumu, un vai Krievijas veikalos var nopirkt “Laimas” konfektes.

Skandālos par savu it kā prokrievisko nostāju ierautā konfekšu fabrika “Laima” ietilpst norvēģiem piederošajā pārtikas uzņēmumu grupā “Orkla Latvija”. Un tās māteskompānija “Orkla” sarāvusi visas biznesa saites ar Krieviju. Vai tik tiešām varētu būt, ka “Laima” ir “Orklas” nepaklausīgā meita?

Mūsu konfektes un Maskavas katedrāle

foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
Nesen kādu pircēju Amerikā pārsteidza vietējā veikalā ieraudzītais “Laimas” konfekšu kastes dizains. *

Vispirms kādu pircēju ASV “krievu veikalā” pārsteidza “Laimas” konfekšu kastes “Moskva Zlatoglavaja” (tulkojumā - “Maskavas zelta kupols”) dizains. Uz tās bija Vasilija Svētlaimīgās katedrāles kupoli, kas atrodas pašā Maskavas centrā – Sarkanajā laukumā. “Laima”, to komentējot, tviterī paziņoja, ka ““Laimas” produkcija ir pieejama 20 pasaules valstīs, un daudzos tirgos, ņemot vērā klientu vēlmes, ir pieejami pielāgoti produkti ar lokāliem ievērojamo vietu attēliem dizainā.

Piemēram, Lietuvas tirgum zīmols radījis konfektes ar Viļņas attēlu, Izraēlas tirgum ar Jeruzalemes Raudu mūri un “Jerusalem by Night” – skatu no Olīvu kalna uz pilsētu.”

Zīmols paskaidroja, ka šo konkrēto produktu – konfekšu kasti ar Maskavas katedrāli – pasūtīja un izplatīja kāds klients Vācijā, kas darbojās dažādos tirgos, tostarp arī ASV. Tagad šādas konfekšu kastes ar Maskavas bildēm vairs netiekot ražotas.

Rīgas puikam pieprasa krievu valodas zināšanas

Savukārt jūnija sākumā sociālajos tīklos savu sašutuma pauda kāda zēna māte. Viņas bērns vasaras brīvlaikā netika pieņemts strādāt “Laimas” Šokolādes muzejā, jo nezinot krievu valodu. Tika pieļauta iespēja, ka atteikums varbūt arī būt loģiski izskaidrojams, jo zēnam nāktos strādāt ar ārzemju tūristiem, un šādā gadījumā svešvalodas zināšanas prasība ir pamatota, bet atteikums tika pavēstīts gaužam nepievilcīgā veidā. “Laima” tviterī savu prasību skaidroja ar nevēlēšanos “šķelt sabiedrību un vairot nacionālismu”.

Uz šo uzņēmuma atbildi reaģēja arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš mikroblogošanas vietnē norādīja – Latvijas valsts valoda ir latviešu valoda. Tā ir rakstīts Satversmē, un tā nav ne sabiedrības šķelšana, ne nacionālisma vairošana.

Vēlāk “Laima” atvainojās un to nodēvēja par “komunikācijas kļūdu un neveiksmi” – tā neesot vēlējusies kādu aizskart.

“Laimas” šokolādi Krievijas veikalos neatrast 

foto: ekrānuzņēmums no interneta veikala
Maskavas un Pēterburgas veikalos “Laimas” šokolāde vairs nav nopērkama, liecina ieraksti tirdzniecības tīklu mājaslapās.

Bet līdz ar to daudziem radās jautājums, cik stipras ir “Laimas” prokrieviskās saites? Vai tai tik tiešām joprojām ir kāda sadarbība ar Krieviju? Vēl jo vairāk, zinot to, ka uzņēmuma māteskompānija – Norvēģijas “Orkla” 11. martā paziņoja, ka pārtrauc visu savu biznesa sadarbību ar Krieviju.

Zinot, ka “Laimas” saldumi jau kopš padomju laikiem Krievijā ir superpopulāri, Jauns.lv skaidroja, vai “Laimas” šokolādes un konfektes var nopirkt Krievijā. Jauns.lv apmeklēja vairākas Krievijas lielu tirdzniecības ķēžu internetlapas un konstatēja, ka sadaļās, kur vēstīts par “Laimas” produkciju, ir piebildes: “nav pārdošanā”, “prece beigusies”, “nav pieejams” vai kā tamlīdzīgi. Un ne tikai vienā tirdzniecības tīklā, bet visos. Tātad “Laimas” produkciju, kas agrāk Krievijā bija brīvi nopērkama, nu pat ar uguni tur nesameklēt.

Jauns.lv “Orkla Latvija” Komunikācijas direktorei Linetai Mikšai jautāja, kādas tagad ir uzņēmuma saites ar Krieviju, vai tā produkciju tur var nopirkt. Viņa atbildēja: 

“Mums kā vienam no lielākajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs Krievija un Baltkrievija bija neliela daļa no eksporta portfeļa, taču vairāku gadu garumā mērķtiecīgi strādājām pie šo valstu eksporta apjoma samazināšanas. Šī gada februārī jebkādas ekonomiskās saites ar Krieviju un Baltkrieviju pārtraucām pavisam, jo mēs nosodām Krievijas izraisīto karu Ukrainā, kas izraisījis humanitāru un ekonomisku katastrofu, skarot mūs visus tiešā veidā. 

Mums nav aktīvu sadarbības attiecību ar Krieviju. Mēs neeksportējam nedz “Laimas”, nedz citu “Orkla Latvija” zīmolu produkciju uz Krieviju. Vienlaikus nevaram izslēgt iespēju, ka kāds mūsu iepircējs no citas valsts eksportē mūsu produkciju uz Krieviju. Mums nav ziņu par šādiem gadījumiem, bet izslēgt tādu iespēju nevaram, nedz arī ietekmēt reeksportu.”

Vienlaikus Mikša uzsvēra, ka “Orkla” grupa ir sniegusi finansiālo atbalstu Ukrainai vairāk nekā pusmiljons eiro apmērā, un tā Ukrainai turpina ziedot savu produkciju, tostarp arī no Latvijas - “Laimas”, “Selgas” un “Spilvas” pārtikas produktus Ukrainas cilvēkiem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.