foto: LETA
Papildu dabasgāzes iegāde šajos apstākļos varētu būt izaicinoša, vēsta "Latvenergo"
AS "Latvenergo" logo.
Bizness un ekonomika
2022. gada 11. aprīlis, 07:48

Papildu dabasgāzes iegāde šajos apstākļos varētu būt izaicinoša, vēsta "Latvenergo"

Jauns.lv / LETA

Papildu dabasgāzes iegāde šajos apstākļos varētu būt izaicinoša, ņemot vērā arī citu tirgotāju interesi par gāzes iegādi, izmantojot Klaipēdas termināli, norādīja AS "Latvenergo" pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nepieciešamība iegādāties vēl dabasgāzi "Latvenergo" varētu rasties gadījumā, ja AS "Latvijas gāze" kā galvenais publiskais tirgotājs līdz 1.jūlijam nebūs nodrošinājusi gāzes krājumus saistītajiem klientiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) pagājušajā nedēļā atzīmēja, ka šādu apstākļu gadījumā "Latvijas gāzes" pienākumus pārņemtu "Latvenergo" kā otrs lielākais dabasgāzes tirgotājs Latvijā, lai nodrošinātu patēriņu un novērstu iespējamās problēmas nākamajā apkures sezonā.

"Latvenergo" informēja, ka pēc publiski pieejamās informācijas jautājums par papildu dabasgāzes rezervju papildināšanu varētu būt tuvāko nedēļu Ministru kabineta dienaskārtībā.

Vienlaikus "Latvenergo" atgādina, ka "Latvenergo" jau veikusi apmēram divu teravatstundu (TWh) gāzes iegādi, izmantojot Klaipēdas sašķidrināts gāzes (LNG) termināli. Gāze tiks piegādāta un iesūknēta Inčukalna gāzes krātuvē aprīlī un maijā.

Tāpat kompānijā atzīmēja, ka "Latvenergo" tirdzniecības zīmols "Elektrum" jau vairākus gadus ir pārstāvēts Latvijas dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām, un Latvijas dabasgāzes tirgus ir atvērts un klientiem ir iespējas jebkurā brīdī izvēlēties un mainīt dabasgāzes piegādātāju.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 6.aprīlī atbalstīja priekšlikumu Enerģētikas likumā noteikt aizliegumu dabasgāzes piegādēm no Krievijas uz Latviju. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl otrajā un trešajā lasījumā jāatbalsta atbildīgajā komisijā un Saeimā.