Bizness un ekonomika
2022. gada 3. aprīlis, 15:44

Vējš pagājušajā nedēļas nogalē "Latvijas valsts mežos" nodarījis postījumus 55 000 kubikmetru apmērā

Jauns.lv

Spēcīgais vējš pagājušajā nedēļas nogalē - 26. un 27.martā - AS "Latvijas valsts meži" nodarījis postījumus 55 000 kubikmetru apmērā, teikts kompānijas publiskotajā informācijā.

Tostarp lielākie postījumi nodarīti "Latvijas valsts mežu" teritorijām Latvijas dienvidu un rietumu daļā.

Zemgales reģionā spēcīgais vējš 26.martā visvairāk skāris mežus Tērvetes, Dobeles un Olaines apkārtnē, kopumā sagāžot kokus 20 000 kubikmetru apmērā, līdzīgi postījumi fiksēti arī Vidusdaugavas reģionā - Iecavas apkārtnē, savukārt Dienvidkurzemes reģionā - Alsungas apkārtnē, savukārt Ziemeļkurzemes reģiona piejūras mežos, kā arī Dienvidlatgales reģionā katrā konstatēti postījumi 5000 kubikmetru apmērā.

Kurzemē vēja dēļ koki uzgāzās arī augstsprieguma elektrības līnijai un tādējādi izcēlās meža ugunsgrēks. Kopā uguns skāra teritoriju 1,7 hektāru platībā. 

"Latvijas valsts mežu" pārstāvji atgādina, ka 26. un 27.martā vējš gandrīz visā Latvijā brāzmās pārsniedza 20 metrus sekundē, tomēr stiprākās vēja brāzmas bija fiksētas valsts rietumu un centrālajos rajonos - Ventspils apkārtnē vējš brāzmās pastiprinājās līdz 27,8 metriem sekundē.

Jau ziņots, ka "Latvijas valsts meži" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 405,295 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas pieauga par 71,4% - līdz 130,354 miljoniem eiro.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.