foto: LETA (Paula Čurkste)
Pirmās nepieciešamības preču veikali strādās līdz plkst.19
Bizness un ekonomika
2021. gada 20. oktobris, 18:05

Pirmās nepieciešamības preču veikali strādās līdz plkst.19

Jauns.lv / LETA

No ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu jeb stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas klātienē darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19, liecina valdībā apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas regulējumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks nebūs ierobežots.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Savukārt tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm un Ministru kabineta noteikumos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību minētajām precēm. Starp tām ir, piemēram, augļu koku un ogulāju stādi, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriāli, lauksaimniecības un mājas dzīvnieki un citi produkti.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto sejas maskas.

Vienlaikus būs ļauta distances tirdzniecība. Pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšana ar preču piegādi vai tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām un apmeklētāji nedrīkstēs uzturēties tirdzniecības vietas telpās. Apmeklētājiem attālināti iegādāto preču saņemšanai būs jānāk tikai pa vienam, izņemot personas, kurām nepieciešama asistenta palīdzība, personas, kurām objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un nepilngadīgus bērnus, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona. Klātienes tirdzniecības vietas darbiniekam būs aizliegts klienta vietā veikt preču pasūtīšanu, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) pauda neizpratni par to, ka no vienas puses plānots uz laiku slēgt klātienes mācības vecākajās klasēs, ja tajā pašā laikā pašlaik valdības rīkojuma projektā paredzēts atstāt vaļā grāmatnīcas un ziedu veikalus.

Tāpat viņai bija iebildumi pret to, ka šajā laikā ļauts strādāt izmitināšanas iestādēm. Viņa pauda bažas, ka tas veicinās iedzīvotāju mobilitāti un ir savā ziņā pretrunā ar noteikto, ka laikā no plkst.20 līdz 5 iedzīvotājiem ir jāatrodas savā mājoklī.

Tomēr par izmitināšanas vietu strādāšanu ministriem vienota viedokļa nebija, asus iebildumus pret ieceri aizliegt strādāt paužot ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ārkārtējās situācijas rīkojama grozījumos atstāja iespēju līdz 15.novembrim strādāt izmitināšanas iestādē, bet ministri neizslēdza iespēju, ka pie šī jautājuma varētu atgriezties kādā citā sēdē. Tāpat pretēji Muižnieces iebildumiem klātienē būs ļauts strādāt gan grāmatnīcām, gan puķu veikaliem.

Kā ziņots, no ceturtdienas, 21.oktobra, uz četrām nedēļām jeb līdz 15.novembrim Latvijā spēkā stāsies īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns". Kā pēc Krīzes vadības padomes sēdes pirmdien informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi. Tāpat paredzēts ieviest mājsēdi no plkst.20 līdz plkst.5.

Tāpat vēstīts, ka Latvijā no 11.oktobra ir izsludināta ārkārtējā situācija.