Tūrisms
2021. gada 20. oktobris, 12:42

VIDEO: nozagtas pases dēļ atpūtas vietā klapatas – kāpēc ir vērts apdrošināt ceļojumu?

Jauns.lv

Lai pilnvērtīgi varētu izbaudīt ieplānoto atvaļinājumu ārvalstīs, nepieciešams izdarīt visu, lai maksimāli nodrošinātos pret dažādām ķibelēm, kas var piemeklēt garākos pārbraucienos vai pārlidojumos. Rīdzinieks Aldis mācību par to, cik svarīga ir laba, pilnvērtīga apdrošināšana, apguva pēc brauciena uz Meksiku, kur ceļotājam diemžēl tika nozagta pase.

Sarunā ar Jauns.lv Aldis izstāsta, ka tālo Centrālamerikas valsti apmeklējis vēl 2015. gadā kopā ar sievu.

Ceļš uz Meksiku bijis gana nogurdinošs. Nonākot galamērķī, vēl nācās skaidroties ar taksometru vadītājiem, kuri lūkojuši piekrāpt ceļotājus ar neadekvāti augstu cenu braucienam no lidostas uz viesnīcu.

Pēc asākas vārdu pārmaiņas ar abiem taksistiem Aldis viesnīcā atklājis, ka ir palicis bez droši noglabātā personu apliecinošā dokumenta – pases.

Tad sākās lielākās klapatas šajā nogurdinošajā ceļojumā – speciāla pagaidu dokumenta kārtošana. Šis process gan aizņēmis laiku, gan sagādājis iepriekš neparedzētus tēriņus.

Būtiski – nepatikšanas būtu ievērojami mazākas, ja Aldis savu dokumentu būtu apdrošinājis, kas, kā izrādās, ir iespējams.

Sīkāk par to stāsta “If” ceļojumu apdrošināšanas produkta vadītājs Endijs Melecis: “Pērkot ceļojuma apdrošināšanu “If”, ir iespējams iegādāties risku “Personīgās mantas”. Šajā riskā ietilpst gan bagāžas apdrošināšana pārlidojuma laikā, gan visu personīgo mantu apdrošināšana, esot ārzemēs. Personīgajās mantās tiek iekļauti arī personu apliecinošie dokumenti – pase vai ID karte.”

“If” pārstāvis norāda – ja pase vai ID karte ir pazaudēta vai nozagta, kā rezultātā apdrošinātajai personai nepieciešams noformēt atgriešanās pagaidu apliecību, “If” atlīdzinās šīs apliecības noformēšanas radītos zaudējumus, piemēram, valsts nodevas, izdevumus, lai dotos uz/no Latvijas vēstniecību, kas šādu dokumentu sagatavo un izsniedz, papildu izdevumus par naktsmītnēm, ja tādas nepieciešamas.

“Tiks atlīdzināti arī zaudējumi, kas radušies pārceltā sabiedriskā transporta (lidmašīna, prāmis, autobuss) reisa dēļ, ja persona nepaspēj nokārtot atgriešanās apliecību līdz reisam mājup, uz kuru bija iepriekš iegādātas biļetes. Piemēram, ja atgriešanās reiss paredzēts 1. janvārī, bet apdrošinātā persona atgriešanās dokumentu saņem tikai 2. janvārī, un tāpēc nākas iegādāties jaunas biļetes. Tāpat “If” atlīdzinās izdevumus līdz 200 eiro par telefona sarunām, ko apdrošinātā persona veikusi, lai noorganizētu atgriešanās pagaidu dokumenta noformēšanu, piemēram, zvanot uz vēstniecību ārvalstīs, Latvijā u. tml.,” skaidro “If” speciālists.