foto: Edijs Pālens/LETA
Valdis Dombrovskis: pasaules ekonomika pakāpeniski sāk atgūties no Covid-19 pandēmijas
Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.
Bizness un ekonomika
2021. gada 2. oktobris, 21:15

Valdis Dombrovskis: pasaules ekonomika pakāpeniski sāk atgūties no Covid-19 pandēmijas

Jauns.lv / LETA

Pasaules ekonomika pakāpeniski sāk atgūties no Covid-19 pandēmijas, norādīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV), kurš šonedēļ atradās darba vizītē ASV.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pavēstīja, ka ekonomikas jautājumi vizītes laikā pārrunāti arī ar ASV finanšu ministri Dženetu Jelenu un ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāju Džeromu Pauelu.

Dombrovskis atzīmēja, ka gan no ASV, gan no Eiropas Savienības (ES) puses šīs ekonomiskās krīzes pārvarēšanai dots vērā ņemams fiskālais un monetārais stimuls, kas jau ir devis pozitīvu rezultātu, piemēram, ES var prognozēt izaugsmi 5% apmērā, un, politiķa ieskatā, tas ir pietiekami straujš izaugsmes temps. Tāpat paredzēts, ka izaugsme pietiekami strauji turpināsies arī nākamgad.

"Patlaban aktuāls ir jautājums, cik ilgi ekonomikai ir nepieciešams papildu fiskālais un monetārais stimuls un kādā veidā tas pakāpeniski būtu jāmazina, lai novērstu negatīvus efektus, piemēram, ekonomikas pārkaršanu vai inflācijas pieaugumu," sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Dombrovskis pavēstīja, ka tikpat nozīmīgs ir jautājums par to, kā attīstīsies pati pandēmija, jo vairākās ES dalībvalstīs sāk pieaugt sasirgušo skaits, kas rada draudus ne tikai sabiedrības veselībai, bet arī ekonomikai, ja valstis būs spiestas atkal noteikt ierobežojumus. Tāpēc, politiķa ieskatā, ir svarīgi virzīties uz priekšu ar vakcinācijas pret Covid-19 kampaņu un citiem pasākumiem Covid-19 izplatības mazināšanai.