Auto un tehnoloģijas
2021. gada 14. septembris, 20:24

"airBaltic" Pilotu akadēmiju absolvē pirmā sieviete

Jauns.lv

Otrdien, 14. septembrī, seši jaunie piloti absolvēja "airBaltic" Pilotu akadēmiju. To vidū arī Sindija Legzdiņa - pirmā sieviete, kura absolvējusi "airBaltic" pilotu akadēmiju, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) "Dienas ziņas".

Lēmumu, ka savu nākotni saistīs ar aviāciju un kļūs par piloti Sindija pieņēma pēc 12. klases.

"Kaut kā meklēju lietas, kas man interesē vai kuras varētu patikt darīt. Tikko kā sāku skatīties par pilotu mācībām un karjeru, tad ieslēdzās tas "klikšķis", pie tā arī paliku. Mācības nav kā augstskolā - mēs mācāmies ļoti intensīvi. Piecas dienas nedēļā no agra rīta līdz vēlai pēcpusdienai, bet ar to mācības nebeidzas, jo mēs mācāmies arī brīvajā laikā, lai sasniegtu augstus rezultātus," LTV teic "airBaltic" Pilotu akadēmijas absolvente Sindija Legzdiņa.

Mācību process sevī ietver arī praktisko zināšanu pārbaudi – vairāk nekā 200 stundas jāpavada, lidojot gan virs Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas. Sākumā lidojums notiek kopā ar instruktoru, bet pēcāk jau tiek veikts solo lidojums, pēc kura seko īpašs rituāls.

"Sajūtas ir neaprakstāmas. Tā pirmā reize, kad tu pacelies gaisā viens pats, kad nav blakus instruktora... Tu izbaudi to skatu no augšas, ka esi kontrolē pār lidmašīnu. Tās sajūtas ir vārdos neaprakstāmas. Tad ceremonija ar kaklasaites griešanu, pirmo strīpiņu un ūdens liešanu. Tas ir tāds – vienreiz dzīvē notikums," teic Legzdiņa.

Apmācību lidojumi tiek veikti no Liepājas lidostas, kur atrodas deviņas "Diamond" lidmašīnas. Pēc sekmīgas apmācību programmas beigšanas un pakāpes iegūšanas jaunajiem pilotiem ir iespēja turpināt darbu Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā.

Kā skaidro "airBaltic" operatīvās vadības direktors Pauls Cālītis, "Diamond" lidmašīna ir modernākā mācību lidmašīna. " Tā ir perfekti piemērota tieši mūsu aviokompānijas lidmašīnai, jo "Airbus" ir pati modernākā mūsu aviokompānijas izmantotā lidmašīna, tātad tās lidmašīnas tehnoloģijas ziņā ir ļoti līdzīgas. Protams, pabeidzot Pilotu akadēmijas mācības, nevar uzreiz iesēsties "Airbus" lidmašīnā. Pēc akadēmijas, stājoties aviokompānijā, ir atsevišķas mācības."

Pēc konkrētā lidmašīnas tipa apgūšanas, kas ilgst līdz astoņām nedēļām, akadēmijas absolvents var uzsākt lidojumus kā otrais pilots.