Tūrisms
2021. gada 9. aprīlis, 06:01

VIDEO: sarkanarmiešu karš ar žurkām un studenta rēgs: dzīve un leģendas Centrāltirgus pazemē

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Turpinot izpētīt mūsu galvaspilsētas dzīles, viesojamies Rīgas Centrāltirgus pazemes tuneļu labirintā. Tur ikdienā rosās tirgotāji un ražotāji, netrūkst gan apmaldīšanās, gan arī spokošanās leģendu.

Rīgas Centrāltirgus celtniecība tika uzsākta vēl 1924. gadā. To pilnībā pabeidza vien 1930. gada rudenī, jo plāni neiekļāvās tobrīd projektam atvēlētajos līdzekļos.

Pēc konstrukciju pielāgošanas tirgus haļļu augstums bija 20,5 metri, platums – 35 metri.

Rīgas Centrāltirgus "pazemes pilsētiņa"

Turpinot izpētīt mūsu galvaspilsētas dzīles, viesojamies Rīgas Centrāltirgus pazemes tuneļu labirintā. Tur ikdienā rosās tirgotāji un ražotāji, netrūkst gan apmaldīšanās, ...

gallery icon
83

Vareno ēku būvei izlietoti pat seši miljoni ķieģeļu, 2 460 tonnas dzelzs un 60 tūkstoši mucu ar cementu.

Taču ne mazāk iespaidīgas konstrukcijas atrodamas tirgus pazemē, kur ne katram ir bijusi iespēja ielūkoties.

Zem paviljoniem tajos laikos izbetonēja pagrabtelpas. Faktiski divus hektārus plašu apakšzemes pilsētiņu ar galvenajām un sānejām, ko savienoja satiksmes eja 337 metru garumā.

Vēl 1938. gadā tirgus pazemes 27 saldētavu kameras spēja uzņemt līdz 310 000 kilogramus preču.

Padomju laikā 1961. gadā tirgus noliktavu telpās varēja uzglabāt pat līdz 700 tonnām produktu.

Mūsdienās Centrāltirgus, tostarp arī tā pazemes ejas un noliktavas, ir pārmaiņu un modernizācijas procesā, taču dzīvas, domājams, ilglaicīgi paliks tirgus tuneļu leģendas.

Rīgas Centrāltirgus mārketinga un attīstības projektu vadītājs Gints Aksiks sarunā ar Jauns.lv atklāj, ka viņam pašam ne reizi vien gadījies apmaldīties tuneļos, un klīstot arī humoristisks stāsts par kādu vēl padomju laikos šeit nomaldījušos studentu, kura spoks nu sesiju mēnešos klīst pa garajām ejām, vaidēdams.