foto: REUTERS/SCANPIX
VIDEO: robots, kas spēj pieveikt Covid-19 dažu minūšu laikā
Robots, kas spēj pieveikt Covid-19 13 minūšu laikā
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 7. aprīlis, 05:45

VIDEO: robots, kas spēj pieveikt Covid-19 dažu minūšu laikā

Jauns.lv

Vienā no Šveices lidostām tiek aktīvi testēts robots, kas, izmantojot ultravioletos starus, spēj dezinficēt lidmašīnas salonu vien 13 minūtēs. Šim robotam ir liels potenciāls pēc iespējas ātrāk atgriezt aviopasažieru plūsmu, taču tas vēl jāizmēģina ilgtermiņā, jo pastāv risks, ka ultravioletie stari varētu sabojāt lidmašīnu salonus.

Šveicē bāzētais jaunuzņēmums “UVeya”, sadarbojoties ar Dubaijā esošo lidostas pakalpojumu kompāniju “Dnata”, izmēģina Covid-19 iznīcinošu robotu “Helvetic Airways” lidmašīnās. Robota veidotāji atzīmē, ka ultravioletos starus cilvēce izmanto jau vairāk nekā 50 gadus gan slimnīcās, gan laboratorijās. Taču iespēja, ka šie stari varētu radīt cilvēkiem veselības problēmas, likusi veidot šo robotu autonomu, proti – tas tiek vadīts no lidmašīnas ārpuses un savu darbu spēj veikt bez cilvēka klātbūtnes. Pie tam, viens šāds robots spēj visu lidmašīnas salonu dezinficēt nieka 13 minūšu laikā.

Tāpat pastāv arī citi ultravioleto staru izraisīti riski, piemēram, ilgtermiņā stari var bojāt lidmašīnu salonus, tādēļ šobrīd notiek darbs pie robotu testēšanas un staru ietekmes ilgtermiņā.

Lai gan “Helvetic Airways” kompānijai nav bijis nepieciešams valdības atbalsts Covid-19 krīzes izraisītā pasažieru zuduma dēļ izraisīto zaudējumu kompensēšanai, arī šī kompānija pandēmiju ir izjutusi, un tās lidaparāti lielākoties atrodas novietoti angāros.

“UVeya” pārstāvis Medī Gvenins norādījis, ka šāda robota izmantošana aviokompānijās spētu atgriezt avio pasažieru plūsmu, jo ultravioleto staru dezinfekcija sniegtu drošības sajūtu kā lidaparātu apkalpei, tā pasažieriem.