Bizness un ekonomika
2021. gada 5. aprīlis, 17:28

Latvija lūkojas uz papildus 113 miljoniem eiro bezdarba risku mazināšanai

Jauns.lv / LETA

Latvija patlaban gatavo dokumentus, lai saņemtu papildus 113 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) atbalsta instrumenta bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā jeb "SURE", informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā skaidroja, ka SURE ir viens no finansēšanas avotiem, kuri tiek izmantoti kopējās finansēšanas nepieciešamības segšanai - valsts budžeta deficīta finansēšanai un valsts aizdevumu nodrošināšanai, tostarp Covid-19 uzliesmojuma ietekmes mazināšanas pasākumu finansēšanai un ekonomikas atbalstam, kā arī valsts parāda saistību izpildei.

"SURE instrumenta aizdevums Latvijai paredzēts dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu, piemaksu darba ņēmējiem par bērniem izmaksai, kā arī algu subsīdiju izmaksai. Instruments paredzēts arī atsevišķiem ar veselību saistītiem pasākumiem darba vietās - izdevumiem par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un ar Covid-19 saistītiem slimības pabalstiem," pauda ministrijā.

SURE ietvaros 2020.gadā un šogad tika saņemts un izmantots finansēšanai aizdevums 192 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus Latvija ir iesniegusi pieteikumu papildu SURE aizdevuma saņemšanai 113 miljonu eiro apmērā. "Šobrīd notiek tehnisks darbs pie attiecīgo dokumentu sagatavošanas, lai nodrošinātu aizdevuma izmaksu," piebilda FM.

Lai aizsargātu darbavietas un ienākumus, Latvija no instrumenta "Sure" papildu varētu saņemt 113 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

EK ir iesniegusi priekšlikumu Eiropas Savienības (ES) Padomei piešķirt kopumā sešām dalībvalstīm papildu finansiālu palīdzību 3,7 miljardu eiro apmērā saskaņā ar 100 miljardu vērto instrumentu "Sure", kas paredzēts Covid-19 pandēmijas skarto darbvietu un ienākumu aizsardzībai.

Pēc EK paustā, priekšlikumi iesniegti, ņemot vērā Beļģijas, Kipras, Grieķijas, Latvijas, Lietuvas un Maltas iesniegtos oficiālos pieprasījumus pēc papildu finansiālās palīdzības "Sure" ietvaros papildus tam atbalstam, ko ES Padome jau ir apstiprinājusi.

Izvērtējusi sešu dalībvalstu iesniegtos pieprasījumus, EK ierosina ES Padomei apstiprināt turpmāk norādīto papildu finansiālo palīdzību. Tādējādi saskaņā ar "Sure" EK ierosinātā finansiālā palīdzība 19 dalībvalstīm veidos 94,3 miljardus eiro.

Šis papildu atbalsts palīdzēs sešām dalībvalstīm risināt krīzes smagās sociālekonomiskās sekas, ņemot vērā infekciju atkārtošanos un ierobežošanas pasākumus, kas ieviesti, reaģējot uz to. Veselības un ekonomiskās situācijas attīstības rezultātā vēl vairāk palielinājās publiskie izdevumi saistībā ar pasākumiem, kas paredzēti darba ņēmēju un sabiedrības veselības aizsardzībai. Šie papildu pasākumi un pašreizējo pasākumu paplašināšana atbilst prasībām, kas ļauj pretendēt uz atbalstu saskaņā ar "Sure".

EK ierosināja "Sure" regulu 2020.gada 2.aprīlī; tā bija daļa no ES sākotnējās reakcijas uz pandēmiju. ES Padome to pieņēma 2020.gada 19.maijā kā spēcīgu Eiropas solidaritātes zīmi, un tā kļuva pieejama pēc tam, kad visas dalībvalstis 2020.gada 22.septembrī parakstīja garantijas nolīgumus. Pirmā izmaksa notika piecas nedēļas pēc tam, kad "Sure" instruments bija kļuvis pieejams.