foto: LETA
Valdība nosaka 30.jūniju kā dīkstāves perioda beigu termiņu
Eiro banknotes un monētas.
Bizness un ekonomika
2020. gada 7. maijs, 14:04

Valdība nosaka 30.jūniju kā dīkstāves perioda beigu termiņu

Jauns.lv / LETA

Par dīkstāves perioda beigu termiņu noteikts 30.jūnijs, ceturtdien lēma valdība, atbalstot Kultūras ministrijas (KM) ierosinājumu.

KM uzsvēra, ka Ministru kabineta noteikumi par dīkstāves pabalstu Covid-19 izplatības ietekmētām pašnodarbinātām personām nosaka, ka dīkstāves periods ir no 14.marta uz noteiktu laiku, bet ne ilgāk, kā ir spēkā valdības lēmums par ārkārtējo situāciju.

Dīkstāves pabalsta mehānisms ir īstermiņa risinājums pašnodarbināto personu ienākumu un iztikas līdzekļu zuduma kompensēšanai, kuras ārkārtējās situācijas dēļ nevar gūt ieņēmumus no saimnieciskās darbības. Ņemot vērā, ka valstī esošā epidemioloģiskā situācija neļauj noteikt precīzu termiņu, līdz kuram valstī būs nepieciešams turpināt ārkārtējo situāciju, KM rosināja noteikt 30.jūniju par dīkstāves perioda beigu termiņu.

Līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība, valdība precizējusi dīkstāves perioda ilgumu, lai novērstu pašnodarbinātām personām pilnīgu ienākumu un iztikas līdzekļu zaudējumu.

Ņemot vērā, ka kopā ar dīkstāves pabalstu, gadījumos, kad tā apmērs ir zemāks par 180 eiro, kā arī situācijās, kad persona nekvalificējas dīkstāves pabalstam, tiek izmaksāts dīkstāves palīdzības pabalsts, arī šī atbalsta mehānisma termiņš tiek pagarināts līdz 30.jūnijam.

Pie dīkstāves pabalsta tiek veikta piemaksa 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu. Attiecīgi, arī šī atbalsta forma tiek pagarināta līdz minētajam termiņam.

Labklājības ministrijas aplēses liecina, ka, lai nodrošinātu piemaksu personām, kuru dīkstāves pabalsts nepārsniedz 180 eiro, no 14.marta līdz 30.jūnijam būs nepieciešami 2,08 miljoni eiro, kas nodrošinātu piemaksu vidēji 71 eiro apmērā trīs ar pusi mēnešu garumā kopumā 8371 personai.

Savukārt, lai piešķirtu dīkstāves palīdzības pabalstu no 14.marta līdz 30.jūnijam tiem, kuri nekvalificējas dīkstāves pabalstam, būs nepieciešami 6,2 miljoni eiro, par kuriem šāds atbalsts varētu tikt nodrošināts kopumā 9843 personām.

Tikmēr, lai izsniegtu piemaksas par apgādībā esošu bērnu, valdība plāno atvēlēt kopumā 689 010 eiro, tādējādi nodrošinot šo piemaksu trīs ar pusi mēnešu garumā.

Kopumā, visām trīs minētajām pozīcijām valdība atvēlēs 8,97 miljonus eiro, kas ir par 5,63 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekš piešķirts laika periodam no 14.marta līdz 14.maijam.

Dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi

Tāpat Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu noteikt, ka turpmāk dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi, nevis iepriekšējiem mēnešiem.

Šādas izmaiņas ietvertas grozījumos noteikumos par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem.

Līdz šim spēkā esošā noteikumu redakcija paredzēja, ka, lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, krīzes skartais darba devējs iesniedza Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz 30.aprīlim dīkstāves pabalsta iesniegumu par laikposmu no 14.marta līdz 31.martam un turpmāk līdz nākamā mēneša 30.datumam. Tādējādi līdz šim darba devējs varēja pieteikt dīkstāves pabalsta izmaksu darbiniekam par tiem mēnešiem, kopš valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Tomēr ar grozījumiem noteikumos tiek samazināts laika posms, kādā var pieteikties dīkstāves pabalstam, paredzot, ka dīkstāves pabalstam varēs pieteikties tikai par kārtējo kalendāro mēnesi. EM skaidroja, ka tādējādi par iepriekšējo mēnesi nevarēs saņemt dīkstāves pabalstu jeb, piemēram, maijā piesakot dīkstāves pabalstu, to nevarēs saņemt par iepriekšējiem mēnešiem, bet tikai maiju.

Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēts, ka turpmāk dīkstāves pabalstu varēs saņemt tie darba ņēmēji, kuri vienlaikus no saimnieciskās darbības saņem ienākumus, kas nepārsniedz 430 eiro. Ja minētie ienākumi no saimnieciskās darbības pārsniedz 430 eiro, darba ņēmējs nevarēs kvalificēties dīkstāves pabalsta saņemšanai.

Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēts, ka tām personām, kuras dīkstāves laikā atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, dīkstāves pabalstu noteiks 100% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.

Tāpat no EM izstrādātajiem grozījumiem noteikumos izriet, ka krīzes skartajam darba devējam būs pienākums nekavējoties informēt VID par dīkstāves pārtraukšanu darbiniekam, kuram piešķirts dīkstāves pabalsts, vai par citiem apstākļiem, kas ir pamats piešķirtā dīkstāves pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

Līdz trešdienas pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) izmaksājis dīkstāves pabalstus 10 630 123 eiro apmērā. VID dīkstāves pabalstus izmaksājis 5479 darba devēju 31 488 darbiniekiem, kā arī 2068 pašnodarbinātām personām.

Pabalsti 10 011 593 eiro apmērā izmaksāti kopumā 31 488 darbiniekiem pēc 5479 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 2068 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 618 530 eiro apmērā.

VID pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksā piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt ap četriem miljardiem eiro.