foto: LETA
Federācija: ar kokmateriālu pieejamību šogad nevajadzētu būt problēmām
Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.
Bizness un ekonomika
2019. gada 24. augusts, 22:49

Federācija: ar kokmateriālu pieejamību šogad nevajadzētu būt problēmām

Jauns.lv / LETA

Ar kokmateriālu pieejamību šogad nevajadzētu būt problēmām, ja rudenī Latvijā nebūs ļoti lielas un ilgstošas lietavas, pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Komentējot situāciju nozarē turpmākajos mēnešos, viņš norādīja, ka nozīme būs laika apstākļiem. Tā kā zeme vēl joprojām ir ļoti sausa un nav spējusi atgūt savu iepriekšējos gados zaudēto mitrumu, tā vēl ir gatava uzsūkt daudz, līdz ar to netiktu nodarīta skāde, ja lītu kādas divas, trīs nedēļas. "Šis nav aizpagājušā gada stāsts, kad zeme slīka plūdos un resursu pieejamība bija apgrūtināta. Patlaban gruntsūdens līmenis vēl nav atjaunojies. Ja nebūs ļoti lielas, ilgstošas lietavas rudenī, nevajadzētu būt problēmām ar kokmateriālu pieejamību," prognozēja Klauss.

Pēc viņa teiktā, starp nozares izaicinājumiem joprojām ir arī kvalificētā darbaspēka trūkums. Visvairāk trūkst, piemēram, kokvedēju šoferu, mežistrādes operatoru. Koka māju, paneļu rūpnieciskajā ražošanā trūkst inženieru.

"Latvijā speciālistus, kas mācētu projektēt koka konstrukciju ēkas, kas tiek saražotas rūpnīcās nevis būvlaukumā, augstākās izglītības iestādes nesagatavo. Ar šo cilvēku apmācību nodarbojas uzņēmumi paši. Par darbiniekiem ir arī diezgan liela konkurence. Kvalificētā darbaspēka pieejamība viennozīmīgi ir izaicinājums," teica asociācijas izpilddirektors.

Pēc viņa sacītā, šā gada turpmākie izaicinājumi būs sarežģītā situācija kokrūpnieku noieta tirgos - cikliskā lejupslīde globālajā tautsaimniecībā, laika apstākļu, kukaiņu invāzijas un "Brexit" ietekmē izjauktais kokmateriālu pieprasījuma un piedāvājuma balanss, kā rezultātā koksnes izstrādājumu cenas ir pazeminājušās. Vienlaikus viņš piebilda - pozitīvi vērtējams, ka audzis pieprasījums atsevišķos sektoros, piemēram, pēc taras materiāliem, lai gan to cenas aizvien ir zemas un spiediens uz to samazināšanu pastāv.

"Pieprasījums pēc kokmateriāliem pasaulē nav samazinājies, tie joprojām ir pieprasīti, taču tas nav arī pieaudzis tādā mērā kā nozare cerēja. Līdz ar to piedāvājums patlaban pārsniedz pieprasījumu," rezumēja Klauss.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, neraugoties uz iepriekš minētajiem izaicinājumiem, nozares uzņēmumi turpina īstenot iepriekš iesāktos investīciju projketus. Patlaban neesot slikts laiks investēt attīstībā, jo iekārtas kļuvušas lētākas, kā arī būvpakalpojumi, it sevišķi, būvprojektēšana ir kļuvusi pieejamāka nekā pagājušajā gadā, kad šajā nozarē bija lielāka noslodze.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā.

Tēmas