foto: REUTERS/SCANPIX
Turcijas armijas pensiju fonds plāno iegādāties Lielbritānijas maksātnespējīgo tērauda ražotāju
"British Steel" maijā kļuva maksātnespējīgs pēc tam, kad pēdējā brīža sarunās ar valdību uzņēmumam neizdevās panākt finansiālu glābšanas palīdzību.
Bizness un ekonomika
2019. gada 16. augusts, 13:16

Turcijas armijas pensiju fonds plāno iegādāties Lielbritānijas maksātnespējīgo tērauda ražotāju

Jauns.lv / LETA

Turcijas militārais pensiju fonds OYAK piektdien paziņoja, ka parakstījis sākotnēju vienošanos, lai iegādātos Lielbritānijas tērauda ražotāju "British Steel", kas maijā kļuva maksātnespējīgs.

OYAK norādīja, ka cer šo darījumu pabeigt līdz 2019.gada beigām.

Pēc tam, kad "British Steel" kļuva maksātnespējīgs, Lielbritānijas valdība nodeva uzņēmumu pārdošanā, un gandrīz 80 pretendenti izrādīja interesi to iegādāties.

Noslēgtā ekskluzīvā vienošanās sniedz OYAK laiku vest sarunas ar klientiem, piegādātājiem, darbiniekiem un arodbiedrībām, kā arī veikt detalizētas pārbaudes, kas noslēgsies septembrī.

OYAK kalnrūpniecības un metalurģijas struktūrvienības vadītājs Tokers Ezdžans norādīja, ka viņa prioritāte būtu palielināt ražošanas jaudu un veikt investīcijas, lai "British Steel" kļūtu par videi draudzīgu tērauda ražotāju.

"British Steel" maijā kļuva maksātnespējīgs pēc tam, kad pēdējā brīža sarunās ar valdību uzņēmumam neizdevās panākt finansiālu glābšanas palīdzību.

"British Steel" ir apmēram 5000 darbinieku, no tiem 3000 Skantorpā, Anglijas austrumos, bet vēl 800 - Tīsaidā, Anglijas ziemeļaustrumos, bet pārējie ir bāzēti Francijā, Nīderlandē un dažādos pārdošanas birojos visā pasaulē.

Kompānijas problēmas ir saistītas ar pasūtījumu no klientiem Eiropā samazinājumu, jo valda neskaidrība par tālākām tirdzniecības attiecībām saistībā ar breksita procesu.

Tāpat uzņēmumu negatīvi ietekmēja Lielbritānijas mārciņas vājums pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības 2016.gada jūnijā un pieaugošais saspīlējums ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībās.

Privātā kapitāla kompānija "Greybull" par vienu Lielbritānijas mārciņu iegādājās "British Steel" 2016.gada tērauda krīzes laikā. Pēc tam kompānijas situācija uzlabojās un nesen tā pat sāka atkal strādāt ar peļņu.

Jau ziņots, ka "British Steel" vadīts konsorcijs savulaik izteica vēlmi iegādāties maksātnespējīgā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" mantu, taču šis plāns neīstenojās.

Maija sākumā tērauda nozare piedzīvoja vēl vienu satricinājumu saistībā ar bažām par Indijas tērauda kompānijas "Tata Steel" galveno ražotni Eiropā, kas bāzēta Lielbritānijā, pēc tam, kad Vācijas rūpniecības konglomerāts "Thyssenkrupp" atsauca plānus apvienot darbību Eiropā ar "Tata Steel".