foto: Google Maps
Plāno atļaut VNĪ izsolē pārdot bijušo Rakstnieku poliklīnikas ēku Raiņa bulvārī
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. jūlijs, 14:18

Plāno atļaut VNĪ izsolē pārdot bijušo Rakstnieku poliklīnikas ēku Raiņa bulvārī

Jauns.lv / LETA

Plānots, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) varēs izsolē pārdot valsts īpašumā esošo ēku Rīgā, Raiņa bulvārī 27, kurā iepriekš atradās nu jau likvidētā Rakstnieku poliklīnika, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts par valsts nekustamā īpašuma atsavināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Īpašumu paredzēts atļaut pārdot izsolē, jo tas nav nepieciešams valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu.

Īpašumu Raiņa bulvārī 27 veido zemesgabals 781 kvadrātmetra platībā un piecu stāvu poliklīnikas ēka 2697 kvadrātmetru platībā.

Daļa no nekustamā īpašuma ir iznomāta. Saskaņā ar 2018.gada 19.martā noslēgto nekustamā īpašuma Raiņa bulvārī 27, Rīgā telpu nomas līgumu SIA "OC Vision" līdz 2023.gada 31.oktobrim un līdz brīdim, kad pēc līguma termiņa notecējuma puses ir pilnībā izpildījušas savas saistības, iznomātas ēkas pirmā stāva telpas ar kopējo platību 118,7 kvadrātmetri.

Ar 2019.gada 7.janvārī Veselības ministrijas izdotu pilnvaru VNĪ līdz 2019.gada 31.decembrim ir pilnvarota veikt nekustamā īpašuma Raiņa bulvārī 27 pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

VNĪ saņemta Veselības ministrijas 2019.gada 18.aprīļa vēstule, ar kuru tā informējusi par Veselības ministrijas pieņemto lēmumu virzīt nekustamo īpašumu Raiņa bulvārī 27, Rīgā, atsavināšanai un lūgusi VNĪ organizēt valsts nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Veselības ministrija šā gada janvārī norādījusi, ka Veselības ministrijas iestāžu funkciju nodrošināšanai izmantojamajos valsts nekustamajos īpašumos, kuri atrodas Veselības ministrijas valdījumā un VNĪ pārvaldīšanā, ilgstošā periodā nav veikti kapitālieguldījumi kā rezultātā atsevišķos īpašumos ir nepieciešams veikt steidzamus remontus, lai pastāvētu iespēja tos izmatot paredzētajam mērķim.

Atbilstoši VNĪ veiktajiem aprēķiniem steidzamajiem remontdarbiem šādos īpašumos pēc indikatīvām aplēsēm ir nepieciešami ieguldījumi 1 977 743 eiro apmērā. Ņemot vērā, ka Veselības ministrijas un tās padotības iestāžu rīcībā nav šādu līdzekļu, savukārt nepieciešamo remontdarbu neveikšana var radīt situāciju, ka konkrēti īpašumi kļūst lietošanai nederīgi vai pat cilvēku dzīvību un veselību apdraudoši, tad Veselības ministrija kā iespējamo risinājumu redz valsts nekustamā īpašuma Raiņa bulvārī 27, Rīgā atsavināšanu.

Minētais īpašums atrodas Veselības ministrijas valdījumā un VNĪ pārvaldīšanā, kā arī, ņemot vērā Valsts sporta medicīnas centra reorganizāciju, īpašums vairs netiek izmantots valsts pārvaldes iestāžu funkciju nodrošināšanai.

VNĪ stratēģija paredz, ka VNĪ nekustamo īpašumu portfelī saglabājami un attīstāmi tikai perspektīvie īpašumi - valsts funkciju realizācijai nepieciešamie īpašumi, kā arī biroja telpas ar augstu komercpotenciālu. Pārējie īpašumi ir ilgtermiņā atsavināmi valstij visizdevīgākajā veidā. Ņemot vērā, ka bez lielu finanšu līdzekļu ieguldīšanas nekustamais īpašums Raiņa bulvārī 27, Rīgā, nav ekspluatējams, nolemts nepiedāvāt to iznomāšanai.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka SIA "Rakstnieku poliklīnika" 2017.gada novembrī pārtrauca darbību un pieteica maksātnespēju. "Rakstnieku poliklīnika", kuru tiesa 2017.gada 17.novembrī pasludināja par maksātnespējīgu, tika likvidēta 2019.gada 20. februārī.

Strīdus situācija publiskajā telpā starp "Rakstnieku poliklīniku" un VNĪ izskanēja 2016.gada pavasarī, kad poliklīnika no VNĪ puses saņēma atteikumu pagarināt telpu nomas līgumu, atsaucoties uz likuma normu par 12 gadiem kā maksimālo telpu iznomāšanas termiņu, ja vien ēkā nav veikti būtiski ieguldījumi. Šis termiņš noslēdzās 2016.gada februārī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taču VNĪ rīcībā nebija dokumentu, kas apliecinātu, ka "Rakstnieku poliklīnika" ir veikusi nepieciešamus un derīgus ieguldījumus, kuri saskaņoti ar iznomātāju un kas varētu kalpot par pamatu nomas līguma pagarināšanai. Ievērojot ēkas Raiņa bulvārī 27 lietošanas mērķi, kā arī ēkas valdītāja Veselības ministrijas nostāju, VNĪ arī turpmāk plānoja saglabāt ēkas izmantošanu tikai un vienīgi veselības aprūpes funkcijai, nosakot, ka nākamajam nomniekam, atbilstoši valstī noteiktajiem normatīviem, ir jānodrošina ārstniecības iestādes vides pieejamība.

"Rakstnieku poliklīnika" uzskatīja, ka VNĪ atteikums pagarināt telpu nomas līgumu bija juridiski nepamatots. Pēc "Rakstnieku poliklīnikas" vadības domām, VNĪ nekorekti interpretēja Ministru Kabineta noteikumus par publiskas personas mantas iznomāšanas kārtību, kā rezultātā atteikums pagarināt telpu nomas līgumu ar "Rakstnieku poliklīnika" bija juridiski nepamatots.