foto: Ieva Lūka/LETA
Latvijas olu ražotāji gandarīti par papildu līdzekļu piešķiršanu Ukrainas olu produktu kontrolei
Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā norādīja, ka šā gada laikā jau atkārtoti uz Latvijas robežas ir aizturēta liela partija olu produktu no Ukrainas, kuros konstatēta salmonella.
Bizness un ekonomika
2019. gada 23. jūnijs, 15:13

Latvijas olu ražotāji gandarīti par papildu līdzekļu piešķiršanu Ukrainas olu produktu kontrolei

Jauns.lv / LETA

Latvijas olu ražotāji ir gandarīti papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu no Ukrainas ievesto olu un olu produktu kontrolei uz robežas, norādīja Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā.

Asociācijā pauda pārliecību, ka ar finansējumu 58 756 eiro apmērā, ko valdība pārbaudēm piešķīra no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, būs iespējams veikt kvalitatīvas un savlaicīgas Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu pārbaudes jau uz robežas, nepieļaujot ar salmonellu inficētu produktu nonākšanu iekšzemē un veikalu plauktos.

Asociācijā atgādināja, ka iepriekš tā vērsusies Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un citās atbildīgajās institūcijās, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām un olu produktiem, jo tajos konstatēta salmonella.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā norādīja, ka šā gada laikā jau atkārtoti uz Latvijas robežas ir aizturēta liela partija olu produktu no Ukrainas, kuros konstatēta salmonella, savukārt uz Čehijas robežas atklāta salmonella saldētos broileru liemeņos, kuru izcelsme ir Ukraina. Tāpat 2018.gada beigās salmonella tika konstatēta no Ukrainas ievestai olu produkcijai Ungārijā.

"Šie gadījumi ir vērā ņemams signāls gan Latvijas, gan Eiropas patērētājiem, kuri izvēlas ārpus Eiropas Savienības (ES) ražotu mājputnu produkciju. Šie gadījumi ir nopietns brīdinājums kontrolējošajām un sertificējošajām iestādēm par nepieciešamību veikt pastiprinātas olu, olu produktu un mājputnu gaļas importa pārbaudes," pauda asociācijā.

Asociācijā arī minēja, ka ir svarīgi olu un olu produktu pārbaudi veikt jau uz robežas, nepieļaujot, ka tās nonāk iekšzemē un tālāk noliktavās, veikalos un pircēju grozos. Turklāt nepieciešams nodrošināt ne tikai dokumentu pārbaudi, bet arī laboratorisku kontroli, un nevis izlases kārtībā, bet pilnīgi visām olām un olu produktiem. Asociācijas ieskatā olu laboratoriskai pārbaudei jānotiek jau uz robežas, neļaujot kravai tālāk iebraukt Latvijas teritorijā pirms analīžu rezultātu saņemšanas un apstiprinājuma, ka olās un olu produktos nav apdraudējuma patērētājiem.

Asociācijā arī norādīja, ka Latvija un Lietuva ir vienīgās ES dalībvalstis, kur mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir sastopamas un nopērkamas Ukrainas izcelsmes olas. Citas ES valstis tas izmanto tikai pārtikas pārstrādē un tālākam eksportam uz trešajām valstīm.

"Par Latvijas pastiprināto pārbaužu veikšanu ir informēti arī Lietuvas ražotāji un nozares asociācija, kas šodien tikās ar Lietuvas atbildīgo dienestu, aicinot arī savu kontrolējošo iestādi pievienoties Latvijai un pastiprināti pārbaudīt importētās olas un olu produktus," informēja Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā.

Valdība otrdien, 18.jūnijā, nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Zemkopības ministrijai (ZM) 58 756 eiro Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu kontroles un uzraudzības nodrošināšanai.

ZM iepriekš valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā par nepieciešamo papildu finansējumu Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu uzraudzībai un kontrolei norādījusi, ka ES ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikas un barības jomā (RASFF) 2018.gadā reģistrēti 11 gadījumi, kad Ukrainas izcelsmes svaigu vistu olu masā, šķidrā olu masā "Ovomix" un olu masā "Long life" ir konstatētas salmonellas, kas pārsniedz ES pieļaujamo normu. Šogad 26.aprīlī PVD ievietoja RASFF ziņojumu par Ukrainas izcelsmes olu produktos konstatēto salmonellu, kā arī sācis 10 Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu monitoringu, noņemot olu baltuma masas paraugus, un kravu aizturēšanu uz robežas līdz testēšanas rezultātu saņemšanai. Šogad 7.maijā PVD ievietoja RASFF otru ziņojumu par atkārtoti konstatēto salmonellu šķidrā olu baltuma masā.

Ministrija arī norādīja, ka PVD 2019.gadā Ukrainas izcelsmes olām un olu produktiem ir veikusi 142 kontroles. Šā gada turpmākajos trijos mēnešos PVD plāno veikt vēl 160 kontroļu Ukrainas izcelsmes olām un olu produktiem, kam papildus nepieciešami 58 755 eiro. Tostarp Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtam "BIOR" šim nolūkam būtu jāpiešķir 48 728 eiro un PVD - 10 028 eiro.

Latvijas olu ražotāji vērsās pie PVD un citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām saistībā ar salmonellas konstatēšanu no Ukrainas vestajā olu baltuma masā.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā iepriekš uzsvēra, ka no trešajām valstīm importētajām olām pārbaudes uz robežas tiek veiktas tikai izlases kārtā, nevis visai ievestajai produkcijai, un tas nozīmē, ka tirgū var nokļūt arī ļoti lielas inficētu produktu partijas, izraisot masveida inficēšanos un līdz ar to nopietnus draudus patērētāju veselībai un pat dzīvībai.

Savukārt Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu ES un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Latvijas publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju, informēja "Ovostar Europe" pārstāvji.