Auto un tehnoloģijas
2018. gada 22. novembris, 15:24

"Nissan" finanšu pārkāpumos pieķerto Gosnu atbrīvo no padomes priekšsēdētāja amata

Jauns.lv / LETA

Japānas autobūves uzņēmums "Nissan Motor" no amata atlaidis padomes priekšsēdētāju Karlosu Gosnu, kurš pieķerts finanšu pārkāpumos, ceturtdien vēsta vietējie mediji.

Raidorganizācija NHK un biznesa laikraksts "Nikkei" norāda, ka septiņu locekļu padome nolēmusi no priekšsēdētāja amata atlaist 64 gadus veco Gosnu.

Gosns "Nissan" padomes priekšsēdētājs bijis gandrīz 20 gadus.

Arī uzņēmuma padome apstiprina, ka tā vienbalsīgi nobalsojusi par Gosna atbrīvošanu no priekšsēdētāja amata.

"Pēc padziļinātas iekšējās izmeklēšanas rezultātu pārbaudes padome vienbalsīgi nobalsoja par Karlosa Gosna atbrīvošanu no priekšsēdētāja amata," teikts "Nissan" publiskotajā paziņojumā.

Vienlaikus "Nissan" pavēstīja, ka alianse ar Francijas autobūves uzņēmumu "Renault" saglabāsies nemainīga.

"Ilgstošās partnerattiecības ar "Renault" turpināsies, un uzdevums šobrīd ir minimizēt neskaidrības un potenciālo ietekmi uz ikdienas sadarbību abu uzņēmumu starpā," skaidro "Nissan".

Gosns izveidoja "Nissan" un "Renault" aliansi, kam vēlāk pievienojās "Mitsubishi", un viņš tiek uzskatīts par saistošo elementu, kas uztur šo abu kompāniju sadarbību.

Jau ziņots, ka Gosns Japānā ticis aizturēts saistībā ar iespējamiem finanšu noziegumiem. Trešdien Japānas varasiestādes nolēma par desmit dienām pagarināt viņa apcietinājumu.

Tikmēr Francijas autobūves uzņēmums "Renault" otrdien pēc savas padomes ārkārtas sēdes paziņoja, ka kompānijas vadītājs Gosns paliek amatā, neraugoties uz savu aizturēšanu Japānā, bet viņam tiek iecelts vietnieks uzņēmuma vadīšanas nodrošināšanai.

Gosns tika aizturēts pirmdien pēc nopratināšanas prokuratūrā, kur ieradās labprātīgi. Japānas prokuratūra otrdien paziņoja, ka Gosns nav deklarējis ienākumus aptuveni 40 miljonu eiro apmērā.

"Nissan" paziņoja, ka uzņēmumā izmeklēšanā, kas ilgusi vairākus mēnešus, atklāti arī citi nozīmīgi pārkāpumi, ko pastrādājis Gosns. Izmeklēšanā atklājies, ka Gosns arī izmantojis uzņēmuma līdzekļus savām personiskajām vajadzībām.

Gaidāms, ka Gosns tiks atbrīvots arī no "Mitsubishi Motors" padomes priekšsēdētāja amata.