foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Gāzes vada projekts "Nord Stream 2" tiks īstenots bez Latvijas līdzdalības
Bizness un ekonomika
2017. gada 16. maijs, 14:33

Gāzes vada projekts "Nord Stream 2" tiks īstenots bez Latvijas līdzdalības

LETA

Gāzes vada projekts "Nord Stream 2" tiks īstenots bez Latvijas līdzdalības - par to oficiālā vēstulē projekta īstenotāji informējuši Ventspils brīvostas pārvaldi, šodien preses konferencē atklāja Ventspils mērs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

""Nord Stream 2" pagājušajā piektdienā atsūtīja vēstuli brīvostas pārvaldei, izteica sirsnīgu pateicību par sadarbību mēneša garumā. Teica, ka sadarbība ir bijusi konstruktīva, bet diemžēl nav vainagojusies ar auglīgiem rezultātiem - ka "Nord Stream 2" iztiks bez Ventspils un šo projektu realizēs sadarbībā ar Krieviju, Somiju, Zviedriju un Vāciju, bet bez Latvijas," informēja Lembergs.

Lai gan valdība jau bija vienojusies, ka Ventspils brīvostas valdē ministriju ieceltie pārstāvji balsotu pret jebkādu Ventspils brīvostas iesaisti šajā projektā, Lembergs iepriekš pieļāva, ka projekta realizācijā varētu iesaistīties privātās kompānijas. Tomēr nu kļuvis zināms, ka arī šāds variants netiks īstenots.

"Neoficiāli viņi pateica, ka nevēlas kaut ko darīt pa sētas durvīm," norādīja Lembergs. Lai arī, pēc Lemberga domām, gāzes vada būvniecībai nepieciešamo cauruļu transportēšanu un uzglabāšanu bez problēmām varētu veikt privātās kompānijas, tomēr projekta īstenotāji "respektē politisko paziņojumu un saka, ka bez Latvijas iztiks."

Pēc Lemberga domām, Latvija, atsakoties no dalības šajā projektā, ir upurējusi savas intereses par labu valstīm, kas nav ieinteresētas tiešā gāzes vada savienojumā pa jūru starp Krieviju un Vāciju. "Es ceru, ka baltkrievi, ukraiņi, poļi, čehi un slovāki Latvijai samaksās. Kopējie tautsaimnieciskie zaudējumi - tas ir bez Ventspils - Latvijai ir mērāmi apmēram ap 100 miljoniem. Tiešie zaudējumi pašvaldības budžetā ir apmēram ap 150 000 eiro," apgalvoja Lembergs. Viņš pauda cerību, ka zaudējumi tiks kompensēti - līdzīgi kā kompensāciju par atteikšanos no dalības "Nord Stream 2" projektā esot saņēmusi Slites osta Zviedrijā, kaut arī projektā piedalās cita Zviedrijas osta.

"Izrādās, ka bez Latvijas var iztikt. Latvija kārtējo reizi savu labklājību nolikusi uz citu valstu labklājības galda. Jācer, ka viņi vismaz uzrakstīs pateicības vēstuli tiem, kas atteicās no 100 miljoniem," rezumēja Lembergs.

Lembergs iepriekš informēja, ka Ventspils osta un divi tajā strādājošie termināļi "Noord Natie Ventspils Terminals" un "Eurohome Latvija" saņēmuši piedāvājumu iesaistīties "Nord Stream 2" gāzes vadu vidējā posma būvniecībā, nodrošinot cauruļu uzglabāšanu un piegādi caur Ventspils ostu. Taču Latvijas valdība vienojās neatbalstīt Ventspils brīvostas iesaisti gāzesvada projektā "Nord Stream 2".

"Nord Stream 2" būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka "Nord Stream 2" divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Piesardzīgi par šo projektu gan izteikusies Eiropas Komisija (EK). Eiropas Savienības (ES) valstis 2014.gadā importēja 53% enerģijas. Trešdaļa no gāzes tiek transportēta no Krievijas, un daļa jaunāko Austrumeiropas dalībvalstu savām enerģijas vajadzībām gandrīz pilnībā ir atkarīgas no Maskavas. "Nord Stream" gāzesvads rada riskus koncentrēt 80% ES Krievijas gāzes importa vienā maršrutā un tagad EK aplūko, vai šis projekts atbilst ES noteikumiem.