Japāņi panikā izpērk pēdējās čipsu pakas par 11 eiro gabalā
Bizness un ekonomika
2017. gada 14. aprīlis, 18:01

Japāņi panikā izpērk pēdējās čipsu pakas par 11 eiro gabalā

Kasjauns.lv

Pēc visu laiku sliktākās kartupeļu ražas no Japānas veikalu plauktiem zibenīgi pazūd čipsu pakas, kas parasti maksā ap pusotru eiro, bet nu tiek izpirktas arī par milzīgu uzcenojumu - 11 eiro gabalā, vēstī Daily Mail.

Tukšu veikalu plauktu foto ievietoti tviterī, ar pircēju neapmierinātajiem komentāriem. Kāds lietotājs raksta: "Pēc tirdzniecības apturēšanas, es saprotu, cik ļoti esmu atkarīgs no kartupeļu čipsiem."

Uzkodu ražotājs "Calbee Inc." ir uz laiku apturējis 15 dažādu kraukšķu veidu tirdzniecību, un pilnībā pārtraucis tirgot 18 citus čipsu veidus.

Savukārt našķu ražotājs "Koike-ya" uz laiku apturējis 9, un pilnībā apturējis 7 čipsu veidu tirdzniecību.

Pie sliktās kartupeļu ražas vainojami pērnā gada augusta taifūni un plūdi, kas pārpurvoja Japānas ziemeļu salu Hokaido, kur audzē 80% valsts kartupeļu. Šī bija mazākā kartupeļu raža kopš 1983. gada, kad Zemkopības ministrija sāka vākt statistiku.

"Calbee", kas 2015. gadā importēja ap 15% kartupeļu no ASV, pērn palielināja importu, lai kompensētu niecīgo ražu.

Tokijā bāzētās firmas amatepersona mierina, ka tiek darīts viss iespējamais, lai atjaunotu tirdzniecību. Tikmēr "Koike-ya" akciju cenas nokrita par 3,5%, savukārt "Calbee" akcijas nokrita par 1,2 procentiem.

Abi uzņēmumi atteicās komentēt sava lēmuma iespējamo ietekmi uz to peļņu. 

Arī kartupeļu mazumtirdzniecības cenas 2016. gada laikā Japānā ir cēlušās par 8,6%. Kopš oktobra to cenas cēlušās par gandrīz 20% ik mēnesi, informē Iekšlietu un komunikācijas ministrija.