Bizness un ekonomika
2009. gada 15. maijs, 13:18

Latvijas Banka ir apgrūtinājusi darījumu kārtošanu latos

Jauns.lv

Latvijas Banka ar savām darbībām ir apgrūtinājusi darījumu kārtošanu Latvijas nacionālajā valūtā, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektore Linda Bille.

Tāpēc pirmdien, 18.maijā, LLKA pārstāvji tiksies ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, lai pārrunātu izveidojušos situāciju, kā arī saņemtu informāciju par Latvijas Bankas monetārās politikas īstenošanas gaitu un sasniegtajiem rezultātiem.

LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons uzsver, ka lats ir kļuvis nekonkurētspējīgs kā kredīta valūta augsto procentu likmju dēļ. Situāciju ir negatīvi ietekmējušas arī regulārās diskusijas par iespējamo lata devalvāciju. Ņemot vērā, ka pieprasījums pēc latiem samazinās, jo lielākā daļa Latvijas uzņēmēju kredītsaistības ir eiro, procentu likmēm vajadzētu samazināties, taču notiek pretējais. LLKA valde ir aicinājusi Rimšēviču skaidrot radušos situāciju.

Papildus tikšanās laikā plānots pārrunāt Latvijas Bankas lomu problēmas novēršanā, kas saistīta ar Latvijas komercbankas īstenoto agresīvu politiku attiecībā pret saviem klientiem - lauksaimniecības uzņēmumiem, būtiski pasliktinot līguma nosacījumus kredītņēmējiem.

Sanāksmē piedalīsies LLKA valdes priekšsēdētājs Jansons, LLKA valdes locekle Ilze Aizsilniece, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) „Trikāta KS” direktors Kaspars Kļaviņš, kā arī pārstāvis no LPKS „Latraps”.

LLKA ir viena no spēcīgākajām lauksaimnieku organizācijām Latvijā. Organizācijā apvienojušās 61 LPKS, kurās savukārt darbojas aptuveni 8000 zemnieku. Pēdējo gadu laikā notiek strauja LPKS attīstība. 2008.gada kopējais lauksaimniecības kooperatīvu neto apgrozījums bija 176,02 miljoni latu, palielinoties par aptuveni 50% salīdzinājumā ar 2007.gada rādītājiem.

LETA