Igauņu eksports uz Ķīnu lielāks nekā Latvijai un Lietuvai kopā
Bizness un ekonomika
2009. gada 19. maijs, 12:50

Igauņu eksports uz Ķīnu lielāks nekā Latvijai un Lietuvai kopā

Jauns.lv

Igaunijas eksports uz Ķīnu pērn bijis lielāks nekā abām pārējām Baltijas valstīm Latvijai un Lietuvai kopā, liecina Eiropas Savienības statistikas biroja „Eurostat” apkopotie dati.

Saskaņā ar tiem Igaunija 2008.gadā Ķīnai piegādāja preces un pakalpojumus 54 miljonu eiro (aptuveni 38 miljonu latu) vērtībā, savukārt gan Latvijas, gan Lietuvas eksports uz šo Āzijas lielvalsti bija 19 miljoni eiro (aptuveni 13 miljoni latu).

No 27 ES valstīm lielākais eksporta apmērs uz Ķīnu pērn bija Vācijai - 9,459 miljardi eiro. Seko Francija ar 3,424 miljardiem eiro un Lielbritānija ar 2,391 miljardu eiro. Vācija bija arī lielākā Ķīnas preču importētāja.

Visām bloka zemēm pērn tirdzniecības bilance ar Ķīnu bija negatīva. Lietuvā tās apmērs sasniedza 523 miljonus eiro, Igaunijā - 240 miljonus eiro un Latvijā - 231 miljonu latu.

Kopš 2000.gada Eiropas Savienības tirdzniecības apmēri ar Ķīnu ir vairāk nekā trīskāršojušies, bet tirdzniecības deficīts ar šo valsti minētajā periodā pieaudzis no 49 miljardiem līdz 169 miljardiem eiro.

Ķīna pērn bija otrā lielākā ES tirdzniecības partnere pēc ASV.

„Eurostat” izplatījis šos datus saistībā ar trešdien Prāgā gaidāmo ES un Ķīnas samitu.

BNS