Latvijas iedzīvotāji uzņēmumus reģistrē Lietuvā
Bizness un ekonomika
2009. gada 25. maijs, 12:10

Latvijas iedzīvotāji uzņēmumus reģistrē Lietuvā

Jauns.lv

Labākas uzņēmējdarbības vides dēļ Latvijas iedzīvotāji savus uzņēmumus sākuši reģistrēt Lietuvā.

Tā pēc vizītes Lietuvā atzina Mazo un vidējo komersantu un amatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Silvija Greste. Viņa norāda, ka pēdējo mēnešu laikā būtiski pieaudzis Lietuvā reģistrēto uzņēmumu skaits, kurās īpašnieki vai kapitāldaļu turētāji ir Latvijas personas.

„Galvenais iemesls tomēr ir mazākas pievienotās vērtības nodokļa likmes, labvēlīgāka valsts politika nodokļu jautājumos, mazāki birokrātiskie šķēršļi, turklāt visāda veida valsts atbalsta programmas jauniesācējiem, kā arī mazajiem uzņēmējiem,” laikrakstam „Dienas bizness” uzsver Greste. Viņa gan atzīst, ka ļoti precīzus datus nevar minēt, tomēr būtiskākais esot tendences.

„Zinu uzņēmējus, kuri tieši birokrātisko šķēršļu dēļ no Latvijas uz Krieviju savus izstrādājumus eksportē caur Lietuvu, kur šo pašu procedūru veikt ir daudz vienkāršāk nekā Latvijā,” stāsta Greste. Viņa arī nenoliedz, ka latvieši Lietuvā taisa biznesu tikai tāpēc, ka Lietuva ir lielāks tirgus.

„Salīdzinājumā ar Latviju lielākās Lietuvas priekšrocības būtu zemāka pievienotās vērtības nodokļa likme (Latvijā 21% un 10%, kamēr Lietuvā 19% un 9%), kā arī nodokļu konvencija ar Krieviju, kas novērš nodokļu dubultu aplikšanu, kā arī īsāks darba devēju apmaksāto slimības dienu skaits darbiniekiem,” skaidro advokātu biroja „Sorainen” partneris nodokļu jautājumos Jānis Taukačs.

Viņš norāda, ka no 2009.gada Lietuvā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme ir augstāka nekā Latvijā (Latvijā - 15%, kamēr Lietuvā - 20%). Īpaši zemākas nav arī darbaspēka izmaksas, kaut arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme Lietuvā (15%) ir zemāka nekā Latvijā (23%), tomēr līdzās tai jāpieskaita veselības apdrošināšanas nodoklis 9% apmērā, savukārt sociālais nodoklis Lietuvā ir 30,98%, Latvijā - 33,09%, stāsta Taukačs.

Laikraksta aptaujātie uzņēmēji, kuri strādā Lietuvā, atzina, ka situācija Lietuvā sāk atgādināt Latviju, kāda tā bija pirms pāris mēnešiem, tāpēc viņi pašlaik neredzot ekonomisko efektu no kompānijas reģistrācijas Lietuvā. Tika pat pieļauta situācija, ka uzņēmīgi cilvēki, redzot, kas notika Latvijā pērn decembrī un šā gada sākumā, reģistrējot uzņēmumu Lietuvā, centās glābties no ekonomiskajām nepatikšanām Latvijā, it īpaši, ja kaimiņvalstij bija salīdzinoši daudz labāki makroekonomiskie rādītāji.

Tiesa, vairāki uzņēmēji, kuri jau agrāk Lietuvā bija reģistrējuši kompāniju, atzina, ka šāds solis sperts, lai mazinātu izmaksas Latvijā.

LETA /Foto: LETA


Tēmas