Parex banka gada laikā aprijusi 773 miljonus
Bizness un ekonomika

Parex banka gada laikā aprijusi 773 miljonus

Jauns.lv

Gadu pēc „Parex bankas” pārņemšanas valsts īpašumā šajā brīdī tajā ieguldīti 773 miljoni latu: no Valsts kases noguldījumi — 622 miljoni latu, Privatizācijas aģentūras ieguldījums pamatkapitālā — 114 miljoni un Privatizācijas aģentūras subordinētais aizdevums — 37 miljoni.

Iepriekš summa bija vēl lielāka, bet pēc Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas 25% akciju iegādes par 70 miljoniem latu daļēji atmaksāts Privatizācijas aģentūras aizdevums.

Salīdzinājumam — Labklājības ministrijai nākamgad pamatbudžetā atvēlēti 197 490 000 latu, kas ir gandrīz četrreiz mazāk nekā valsts ielikusi „Parex bankā”.

Par gandrīz 600 000 latu nākamajam gadam samazināta dotācija pirmklasnieku bezmaksas pusdienām, šī summa būs vairāk nekā 2,26 miljoni latu. Vienām pusdienām atvēlēti 80 santīmu, un par „Parex bankā” ieguldīto pietiktu ne tikai pirmklasnieku pusdienām, bet pat pieticīgai maltītei veselu gadu visiem Latvijas iedzīvotājiem. Paredzētais veselības budžets ir 404 miljoni, gandrīz divtik mazāk nekā no valsts saņēmusi „Parex banka”. Valsts devums bankai ir arī gandrīz sešus Aizsardzības ministrijas budžetus (134 miljoni) vērts.

2010. gada valsts kopbudžeta ieņēmumi plānoti 4,736 miljardi latu, bet izdevumi — 5,417 miljardi.

Vajadzēs vēl 100 miljonus

Valsts par noguldījumiem „Parex bankā” katru mēnesi saņem procentu maksājumus — Valsts kasei un Privatizācijas aģentūrai līdz novembrim izmaksāti 41,7 miljoni latu, informē bankas preses sekretāre Inga Saleniece.

Uz gaidāmo izdevumu fona šie procenti ir ļoti vājš mierinājums. Nākamgad februārī bankai jāatdod ārzemju aizdevējiem 310 miljonus eiro (217,8 miljoni latus), bet 2011. gada maijā — atlikušos 232,5 miljonus eiro. Šiem maksājumiem izsniegti valsts galvojumi. Bankas prezidents Nils Melngailis mierina, ka būs jau labi — no valsts kases nākamgad vajadzēšot nevis 200 miljonus latu, bet tikai 100 miljonus.

Milzīgas kompensācijas par sliktu darbu

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ir paziņojis, ka valsts neiejaukšanās gadījumā „Parex banka” būtu mums izmaksājusi trīs miljardus latu. Valsts kontrole savukārt secinājusi, ka no bankas pārņemšanas tiešie ieguvēji bija tās akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, nevis Latvijas valsts. Abi kungi nav zaudējuši ne pajumti Jūrmalas villās, ne citus īpašumus, kopā ar radu saimi par noguldījumiem bankā viņi saņem procentus no nogudījumiem. Viņi gan nolieguši izskanējušos apgalvojumus, ka šī summa pārsniedz 300 000 latu mēnesī.

Parasti, ja izput uzņēmējs, viņš pats vien ir vainīgs, kamēr „Parex banka” ir kļuvusi par akmeni Latvijas ekonomikas kaklā, bet atbildīgo nav. Astoņi bijušie darbinieki, aizejot no bankas, saņēma 1,2 miljonus latu, līdzīgas garantijas paredzētas arī jaunajai bankas padomei un valdei. Kopš pagājušā gada novembra beigām atlaisti vai aizgājuši gandrīz 600 cilvēki — apmēram ceturtā daļa no bankas darbiniekiem. Daļa saņēma 40 000 līdz 80 000 latu, daži pat 100 000 līdz 200 000 latu lielas kompensācijas.