Bizness un ekonomika
2009. gada 22. decembris, 11:30

Pirmssvētku laikā vislabāk pērk dzirkstošos vīnus un karstvīnu

Jauns.lv

Pirmssvētku laikā vislabāk pērk dzirkstošos vīnus un karstvīnus, tad stipro alkoholu un pārējos vīnus, informē vairumtirgotāja SIA "Park MV" ģenerāldirektors Eino Ence.

"Šogad vēl grūti spriest, vai patērētājs iegādājas vairāk vai mazāk dzērienu, jo šī gada rezultātus varēsim novērtēt pēdējās decembra dienās, bet jau tagad ir redzams, ka pārdošanas apjomi nebūs pagājušā gada līmenī," atzīst Ence.

Viņš novērojis, ka šogad ir mazinājies uzņēmumu izklaides pasākumu skaits, kā rezultātā pārdošanas apjomi samazinās. "Turklāt patērētāji savus pirkumus atliek uz pēdējo brīdi, tāpēc pēdējās dienās pirms svētkiem veikalos varētu veidoties garas pircēja rindas. Interesanta tendence, ka šogad labu alkoholu daudzi patērētāji iegādājas svētkos kā dāvanu nevis personīgam patēriņam. Iespējams, ka tas tiks kopīgi baudīts," prognozē Ence.

Alkoholisko dzērienu ražotāja AS "Latvijas Balzams" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons, komentējot alkohola pārdošanas apjomus pirms svētkiem, apstiprina, ka, salīdzinot ar pagājušā gada nogali, šogad pārdošanas apjomi ir mazāki, kā tas tika prognozēts jau iepriekš.

"Jāatzīmē, ka, salīdzinot ar šī gada iepriekšējiem mēnešiem, tomēr, pateicoties atlaidēm un pārdevēju aktivitātēm, pārdošana svētku laikā ir manāmi pieaugusi," sacīja Andersons.

Tirdzniecības tīkla "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš stāsta, ka valsts paaugstinātā akcīzes nodokļa dēļ lielākajai daļai svētku alkoholisko dzērienu ražotāji vai piegādātāji cenas ir paaugstinājuši, lai gan ir arī izņēmumi, piemēram, dzirkstošais vīns "Martini Asti" kļuvis par 11% lētāks.

"Tomēr paredzam, ka dzirkstošo vīnu grupā savas līderpozīcijas nostiprinās "Rīgas šampanietis", kas pašlaik aizņem 30% no savas grupas apjomiem, bet šis īpatsvars var palielināties. Pērn no 15.decembra līdz 31.decembrim dzirkstošo vīnu noiets palielinājās 7,6 reizes, salīdzinot ar attiecīgo novembra periodu, bet šogad tik iespaidīgu pieaugumu neprognozējam - tas varētu sasniegt kādas 4-5 reizes," teica Andiņš.

LETA