Jelgavā atsākta cukura ražošana
Jelgavā atsākta cukura ražošana! Tikai tagad tas vairs nav no cukurbietēm, bet gan no bērzu sulas un burkāniem. SIA „Jelgavas cukurs” sākumā to piegādās tikai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.
SIA Jelgavas cukurs direktors Vladimirs Bičkovskis skaidro, ka pēc senajām receptēm plānots ražot triju veidu cukuru - no bērzu sulas, burkāniem un saldā krējuma. Vēl hercoga Bīrona laikos populārs bijis tieši cukurs no bērzu sulām un to labi zinot arī Krievijā. Vēl viena iecere ir gatavot tā saucamās cukura galvas, ko pazīst daudzviet pasaulē. Gatavo produkciju paredzēts realizēt uzņēmuma akcionāriem un veikalos. Cukurs būšot pieejams par zemākām cenām nekā pašreiz veikalos nopērkamais - 55 - 65 santīmi kilogramā, raksta db.lv.
Bičkovskis gan pieļauj, ka pēc cukura realizācijas uzsākšanas var sekot iespējamās sankcijas no Zemkopības ministrijas, jo Latvija taču ir atteikusies no cukura ražošanas. Tomēr nekur neesot noteikts, ka kvotas piešķir cukuram, kas ražots no bērzu sulas vai burkāniem. „Jelgavas cukurs” kā vienīgais cukura ražotājs Latvijā jau jūlijā plāno iesniegt ministrijai lūgumu piešķirt kvotas cukura ražošanai 2014. gadam.
Uzņēmuma direktors jau ticies ar Brazīlijas, Krievijas un Ukrainas potenciālajiem investoriem, kas būtu gatavi ieguldīt „Jelgavas cukura” projektā.
Sākumā cukura ražošanas apjomi būs nelieli, taču ar laiku uzņēmums varētu iesaistīties jaunas cukura ražošanas rūpnīcas būvniecībā. Jautāts, kāpēc iesaistījies šajā projektā, Bičkovskis norāda uz iespējamo potenciālu: „Maskava būtu gatava nopirkt visu, cik varēsim saražot, jo nekur tāda produkta nav.”