Bizness un ekonomika
2011. gada 11. jūnijs, 23:57

Naftas cenas krītas cerībā uz lielāku naftas ieguvi Saūda Arābijā

Jauns.lv

Ņujorkas biržā WTI markas jēlnaftas cena aizvadītās nedēļas laikā kritās, reaģējot uz paziņojumiem, ka Saūda Arābija varētu palielināt naftas ieguvi. Savukārt Londonas biržā "Brent" naftas cena turpināja kāpt, jo nerimstas saspīlējums Ziemeļāfrikā.

Aizvadītās nedēļas vidū naftas cenas pieauga un to izraisījas naftu eksportējošo valstu apvienības OPEC sanāksme, kuras dalībnieki tā arī nespēja vienoties par naftas ieguves kvotu palielināšanu. Naftas ieguves kvotas bija iecerēts palielināt, jo augošās naftas cenas sāk bremzēt pasaules ekonomikas atkopšanos no krīzes, kā arī ievērojami ir samaiznājušās naftas ieguves jaudas Ziemeļāfrikā. Tomēr apvienības valstīm tā arī neizdevās panākt vienošanos, jo vairāku zemju vadītāji iebilda.

Tikmēr vēlāk parādījās ziņas, ka vārdā nenosauktas Saūda Arābijas amatpersonas ir solījušas, ka neraugoties uz OPEC sanāksmes iznākumu šī valsts varētu palielināt naftas ieguvi līdz 10 miljoniem barelu dienā jau sākot no nākamā mēneša.

Savukārt Ziemeļāfrikā pēc vairāku valstu režīmu krišanas tā arī nav izdevies atjaunot naftas ieguvi kādreizējos apmēros. Eksperti lēš, ka Lībijā sadursmes starp līdzšinējā režīma un nemiernieku spēkiem ir samaiznājušas naftas ieguvi pat par 90%.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, investoriem gaidot Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC sanāksmi Vīnē. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā pirmdien kritās par 1,21 ASV dolāru - līdz 99,01 ASV dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā saruka par 1,36 ASV dolāriem - līdz 114,48 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā otrdien pieauga par 0,08 ASV dolāriem - līdz 99,09 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kāpa par 2,30 ASV dolāriem - līdz 116,78 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien pieauga, ko veicināja OPEC nespēja panākt vienprātību naftas ieguves kvotu jautājumā un ASV komerciālo naftas rezervju negaidīti strauja samazināšanās. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā trešdien pieauga par 1,65 ASV dolāriem - līdz 100,74 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kāpa par 1,07 ASV dolāriem - līdz 117,85 dolāriem par barelu.

arī ceturtdien naftas cenas pasaulē pieauga, ko veicināja pozitīvi ASV ekonomikas statistikas dati. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā ceturtdien pieauga par 1,19 ASV dolāriem - līdz 101,93 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kāpa par 1,72 ASV dolāriem - līdz 119,57 dolāriem par barelu.

Savukārt piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā maksāja jau vairs tikai 99,29 dolārus par barelu, kas ir par 0,9% mazāk nekā pirms nedēļas. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kritās līdz 118,2 dolāriem par barelu, kas tomēr ir par 2% vairāk nekā pirms nedēļas.

BNS