Bizness un ekonomika
2011. gada 12. septembris, 13:08

Pasaules akciju biržām straujš kritums

Jauns.lv

Pasaules akciju biržas pirmdien piedzīvoja strauju kritumu un eiro vērtība pret Japānas jenu samazinājās līdz desmit gados zemākajam līmenim, kas galvenokārt skaidrojams ar bažām par Grieķijas maksātnespēju un pasaules ekonomikas nokļūšanu atkārtotā recesijā.

Akciju vērtība Eiropas biržās arī samazinājās pēc tam, kad Tokijas fondu tirgus nokritās līdz gandrīz 29 mēnešos zemākajam līmenim, reaģējot uz pasaules septiņu industriāli attīstītāko valstu grupas G7 atzinumu, ka pašreizējās ekonomikas problēmas ir tik sarežģītas, ka vienots risinājums nav iespējams.

Savukārt banku akciju vērtība pirmdien saruka saistībā ar bažām, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" varētu samazināt to kredītreitingus, ņemot vērā tām piederošo Grieķijas parādsaistību obligāciju apjomu.

Londonas akciju biržas indekss "FTSE 100" rīta tirdzniecības sesijā samazinājies par 1,62%, Frankfurtes "DAX 30" indekss - par 2,61%, Parīzes "CAC 40" indekss - par 3,82%, Madrides biržas indekss - par 2,78%, bet Milānas indekss - par 2,86%.

Tikmēr eiro vērtība pret jenu uz brīdi nokritās līdz 103,9 jenām, kas ir zemākais līmenis kopš 2001.gada. Tirdzniecības sesijai turpinoties, eiro kurss pieauga līdz 104,62 jenām, salīdzinot ar 107,66 jenām biržas slēgšanas brīdī piektdien.

Tajā pat laikā Tokijas akciju birža pirmdien samazinājusies par 2,31%, pietuvojoties zemākajam līmenim pēdējo gandrīz divarpus gadu laikā.

"Eiro un riska aktīvu pastiprināta pārdošana liecina par investoru aizvien pieaugošajām bažām, ka Grieķija nonākusi uz maksātnespējas sliekšņa, kas varētu novest vājo pasaules ekonomiku atkārtotā recesijā," norāda "Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ" analītiķi.

LETA