Bizness un ekonomika
2011. gada 31. oktobris, 02:12

Latvijas uzņēmējiem vislabvēlīgākais eksporta tirgus ir Norvēģija

Jauns.lv

Latvijas uzņēmējiem vislabvēlīgākais eksporta tirgus ir Norvēģija, pavēstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Sabiedrisko attiecību dienestā.

LTRK paskaidroja, ka uzņēmumu apvienības "Vitrum Group" – tirdzniecības un pārtikas apstrādes aprīkojuma ražotāja – īpašnieka Jurija Baskakova eksporta pieredze liecina, ka norvēģu partneri ne tikai precīzi pilda līgumsaistības, bet atšķirībā no citu Ziemeļvalstu pasūtītājiem ir ļoti pretimnākoši noskaņoti pret Baltijas ražotājiem, turklāt novērtē kvalitatīvi paveiktu darbu un ir gatavi par to attiecīgi maksāt.

"Turklāt te nav arī lielo monstru, ar kuru reputāciju, dīleru tīkliem un finansiālo varenību mazam Latvijas uzņēmumam ir grūti konkurēt," atzina Baskakovs.

LTRK "Eksporta rīta" seminārā uzņēmējiem Baskakovs pastāstīja, ka sākotnēji "Vitrum" Norvēģijā noslēdza līgumu ar benzīntanku ķēdi "ESSO Mobil" par visu tās jauno vai rekonstruējamo uzpildes staciju aprīkošanu. Arī ASV neesot aizspriedumu pret "Made in Latvia" iekārtām, tāpēc Rīgas uzņēmuma klientu vidū ir arī datorprogrammatūras ražotājs "Microsoft".

"Toties, ja norvēģiem var droši piedāvāt pašu izstrādātos projektus un citus intelektuālus risinājumus, amerikāņu projektētāju līmenis ir tik augsts, ka tur ar saviem priekšlikumiem labāk neuzbāzties. Savukārt Zviedrijā, Somijā vai īpaši Vācijā nemaz netiek slēpta neuzticēšanās baltiešu varēšanai," klāstīja "Vitrum" pārstāvis.

Jau ziņots, ka LTRK sadarbībā ar eksporta konsultāciju uzņēmumu "GatewayBaltic" 2009.gada septembrī aizsāka diskusiju ciklu par eksportu "Eksporta rīti", lai veicinātu Latvijas uzņēmumu eksportspēju un rosinātu lielāku daļu Latvijas uzņēmumu izvērtēt eksporta sākšanas iespējas. Pasākumos ir iespēja tikties ar 20 līdz 25 Latvijas uzņēmumiem, kas dalās savā pieredzē un diskutē par tiem aktuāliem jautājumiem.

"Vitrum Group" apvieno 14 dažādu ražotņu, kas apgādā ar iekārtām un aprīkojumu tirdzniecības uzņēmumus un iestādes, kā arī restorānus un bārus, slimnīcas un bērnudārzus.

BNS