Bizness un ekonomika

EK jaunais pārtikas piedevu izmantošanas saraksts norāda uz stingriem ierobežojumiem atsevišķiem pārtikas produktiem

Jauns.lv

Eiropas Komisijas (EK) jaunais pārtikas piedevu izmantošanas saraksts nepārprotami liecina, ka dažām pārtikas kategorijām atļauto piedevu saraksts ir ļoti ierobežots vai arī tādas vispār nav atļauts izmantot - tas attiecas, piemēram, uz jogurtu bez aromatizētājiem, sviestu, kompotu, mīklas (pastas) izstrādājumiem, maizi bez piedevām, medu, ūdeni un augļu sulu, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā informācijas sekretārs Kaspars Kreics.

EK ir pieņēmusi divus tiesību aktus, kas pārtikas piedevu izmantošanu drīz darīs vēl drošāku un pārredzamāku nekā līdz šim.

"Šī ir zīmīga diena mūsu centieniem Eiropas Savienībā (ES) nostiprināt pārtikas drošumu," uzsvēra veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli. "Divu pārtikas piedevu regulu pieņemšana paplašinās pilsoņu tiesības, stiprinot arī nozari, jo ikviena iesaistītā persona varēs vieglāk noskaidrot, tieši kādas piedevas atļauts izmantot pārtikā," viņš piebilda. "Iedzīvotāji būs labāk informēti, un tai pat laikā ES pārtikas nozarei būs nodrošinātas iespējas piedāvāt jaunus inovatīvus un drošus produktus," atzina komisārs Dalli.

Ar abām minētajām regulām ir izveidoti divi jauni pārtikas piedevu izmantošanas saraksti, no kuriem pirmais saraksts attiecas uz pārtikas piedevām, un to sāks piemērot 2013.gada jūlijā. Šis saraksts, kas pieejams arī tiešsaistes datubāzē, dos iespēju patērētājiem, pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem un kontroles iestādēm viegli noskaidrot, kādas piedevas atļauts izmantot konkrētai pārtikai.

2013.gada vidus kā termiņš ir nepieciešams, lai ES pārtikas nozare varētu pielāgoties jaunajiem noteikumiem.

Otrais saraksts attiecas uz pārtikas sastāvdaļu piedevām, piemēram, citām pārtikas piedevām, fermentiem, aromatizētājiem un uzturvielām, un to sāks piemērot 20 dienas pēc publicēšanas ES "Oficiālajā Vēstnesī".

Būtisks guvums no jaunajiem tiesību aktiem ir pārredzamība. No šā brīža atļautie piedevu izmantošanas veidi ir norādīti sarakstā pa pārtikas kategorijām, kam to atļauts pievienot. EK uzskata, ka salīdzinājumā ar līdzšinējiem sarakstiem, kas bija meklējami triju dažādu direktīvu vairākos pielikumos, panākts būtisks uzlabojums.

Tādās kategorijās, kas attiecas uz intensīvi apstrādātu pārtiku, piemēram, konditorejas izstrādājumiem, uzkodām, mērcēm un aromatizētiem dzērieniem, atļauts izmantot daudzas piedevas. Turklāt minētais saraksts ar piedevām, ko atļauts pievienot citām piedevām, fermentiem, aromatizētājiem un uzturvielām, arī turpmāk nodrošinās, lai šo sastāvdaļu piedevu iedarbības risks būtu ierobežots.

EK 2010.gada martā pieņēma programmu, kurā paredzēts visas atļautās pārtikas piedevas novērtēt atkārtoti. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei jeb EFSA visas piedevas atkārtoti jānovērtē līdz 2020.gadam. Prioritārajā novērtēšanas sarakstā pirmās ir pārtikas krāsvielas.