Bizness un ekonomika

Vilks izslēdz iespēju, ka Lietuva varētu kļūt par "airBaltic" akcionāri privāto investoru vietā

Jauns.lv

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) izslēdz iespēju, ka Lietuva varētu kļūt par aviosabiedrības "airBaltic" akcionāri privāto investoru vietā.

To šodien biznesa portālam "Nozare.lv" atzina ministrs, komentējot Lietuvā izskanējušās spekulācijas, ka līdz ar bankas "Snoras" nacionalizēšanu Lietuvas valsts caur meitasuzņēmumu "Latvijas Krājbanka", kas ir viens no lielākajiem "airBaltic" kreditoriem, var iegūt aviosabiedrību.

Vilks teica, ka izslēdz šādu iespēju, jo "airBaltic" ir kompānija, kur ir Latvijas nacionālās intereses. Viņaprāt, šajā gadījumā nevar būt šāds risinājums, ka, pēkšņi rodoties banku problēmām, kuru izcelsme nav Latvija, tiek paņemts kāds cits aktīvs - mūsu nacionālā aviosabiedrība.

Ministrs gan pauda viedokli, ka privātie investori "airBaltic" varētu mainīties.

Runājot par nepieciešamajiem ieguldījumiem "airBaltic", viņš žurnālistiem izteica cerību, ka operatīvo darbību varēs nodrošināt ar mazākiem ieguldījumiem, kā arī neizslēdza iespēju, ka kompānijas akcijas varētu interesēt citus privātos investorus, kas varētu aizstāt esošos. Plašāku informāciju gan viņš par šo jautājumu nesniedza.

Kā norādīja Vilks, kompānija ir pietiekami interesants reģionāla līmeņa spēlētājs, kur varētu iztikt ar mazām finanšu injekcijām. Viņaprāt, varētu parādīties arī stratēģiski investori.

Ministrs teica: pat ja privātais investors nevarēs ieguldīt naudu "airBaltic", valsts acīmredzot uzturēs spēkā savas apņemšanās.

Jau ziņots, ka, pēc Lietuvas Banku asociācijas prezidenta Staša Kropa domām, līdz ar bankas "Snoras" nacionalizēšanu Lietuvas valsts zināmā mērā varētu tikt pie savas nacionālās aviokompānijas - Latvijas lidsabiedrības "airBaltic". "Tā ir interesanta situācija. "Snoras" ir "Latvijas Krājbanka" akcionārs, bet ["Krājbanka"] ir izsniegusi lielu kredītu "airBaltic". Tādā veidā mums ir daļas [Latvijas] nacionālajā aviokompānijā," norādīja Lietuvas Banku asociācijas prezidents Stasis Krops.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss "Nozare.lv" pauda viedokli, ka "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšana tiešā veidā neietekmēs aviosabiedrības "airBaltic" darbību.

"Latvijas Krājbankā" konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu, šodien žurnālistus informēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Ķuzis apstiprināja, ka ir apcietināts bankas priekšsēdētājs Ivars Priedītis un aizturēti arī pārējie bankas valdes locekļi - Mārtiņš Zalāns, Svetlana Ovčiņņikova un Dzintars Pelcbergs -, kuru līdzdalība iztrūkuma izveidē tiek noskaidrota. Par aizdomās turamo lietā atzīts arī bankas līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs, un tiek lemts par viņa izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome pirmdien nolēma apturēt visu "Latvijas Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

LETA