Antonovs naudu no "Krājbankas" pumpējis jau pirms diviem gadiem
Bizness un ekonomika

Antonovs naudu no "Krājbankas" pumpējis jau pirms diviem gadiem

Jauns.lv

Jau pirms diviem gadiem Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) konstatēja, ka bankas līdzīpašnieks, krievu uzņēmējs Vladimirs Antonovs no bankas izpumpē naudu, ziņo telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga".

"Krājbanka" bez pienācīga nodrošinājuma izsniegusi kredītos nerezidentiem aptuveni 40 miljonus latu. Bija aizdomas, ka kredītu saņēmēji ir saistīti ar Antonovu. Kopš tā laika bankai tika noteikts aizliegums izsniegt kredītus nerezidentiem, "Nekā personīga" uzzināja no avotiem FKTK.

Lai panāktu darījumu caurspīdīgumu, pie ierobežojumiem tika arī "Krājbankas" īpašniece - "Snoras" banka Lietuvā. Valsts banka - Lietuvas Banka - šī gada maijā aizliedza "Snoras" piesaistīt lielus noguldījumus no bankas klientiem Lietuvā un vienlaikus pieprasīja palielināt bankas kapitālu ar naudu, kuras avots nebūtu Krievija.

Tad Antonovs izdomājis jaunu shēmu, kā naudu iegūt Latvijā.

"Krājbanka" atvēra korespondētājkontus četrās mazās, Antonovam pretimnākošās bankās. Tur pārskaitīja 110 miljonus latu. Vasarā bankas valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis deva rīkojumu šo naudu apķīlāt. Nauda kontos palika un, iespējams, izmaiņas neviens nebūtu pamanījis. Taču šomēnes "Snoras" bankai radās problēmas un iedzīvotāji sāka no "Krājbankas" izņemt noguldījumus.

Naudas aizplūšanu FKTK pamanījusi nejauši. Vienam no depozītiem Krievijas bankā beigu termiņš iestājies 17.novembrī. FKTK lūdzis naudu pārskaitīt un saņēmis atteikumu, jo nauda bija ieķīlāta.

18.novembrī Antonovs FKTK solījis naudu atgūt. Baņķieris skaidroja, ka viņam no "Krājbankas" vajadzējis aizņemties. Aizņēmumu viņš solīja atdot, tiklīdz dabūšot naudu no bankas Šveicē - 50 miljonus latu. Pie tiem viņš tobrīd nevarēja piekļūt, jo 17.novembrī Lietuvas varasiestādes Šveices kontam bija uzlikušas arestu.

FKTK Antonovam nenoticēja un atcēla bankas valdi, par notikušo ziņojot Ģenerālprokuratūrai. Trīs dienas vēlāk FKTK banku slēdza pavisam.

Kā uzzināja "Nekā personīga", šonedēļ valsts augstāko amatpersonu pārmetumus saņēmuši Latvijas specdienesti, jo neesot laikus brīdinājuši par Antonova biznesa bīstamību. Drošības iestāžu vadība taisnojusies, ka tam nav bijis iemesla. Antonovs nav krimināli sodīts, nedz arī bijis starptautiskajā meklēšanā. Lietuvas dienesti Antonovu pētījuši jau pusgadu, taču ar secinājumiem nav dalījušies.

Iespējams, arī "Krājbankas" vadītājs Ivars Priedītis līdz pēdējam ticējis, ka "Krājbanka" no nepatikšanām izkulsies. Neilgi pirms bankas slēgšanas viņam zvanījis komponists Raimonds Pauls, kuram bankā noguldīti 700 000 latu, un vaicājis, vai droši turēt bankā naudu. Priedītis teicis, ka problēmu nebūs.

Kā ziņo "Nekā personīga", lai atgūtu kaut daļu no "Krājbankas" radītajiem zaudējumiem, Latvijas policija uzlikusi arestu Antonova īpašumiem Latvijā - iespaidīgam autoparkam ar 14 luksusa auto un mājai Jūrmalā.

Antonovs bija ne tikai bankas īpašnieks, bet arī "Krājbankas" amatpersona - padomes loceklis. Tādēļ patlaban policija pret viņu vēršas par amatpersonas pilnvaru pārsniegšanu, parakstot ķīlu zīmes.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzina, ka baņķierim, visticamāk, inkriminēs arī uzņēmuma novešanu līdz bankrotam.

Patlaban policija uzlikusi arestu Antonova īpašumiem Latvijā - mājai un ekskluzīvām automašīnām, kas atrastas AS "Autobāze LVA" jeb bijušajā valdības autobāzē. Kopumā uzlikts arests 14 spēkratiem. To vidū ir "Aston Martin", "Maserati Grand Sport", "BMW Alpina Roadsyer V8", "Alfa Romeo Competizione", kā arī divi "Ferrari". Automašīnām ir Latvijas, Lietuvas un Šveices numura zīmes, to vērtība ir aptuveni viens miljons eiro (700 000 latu).

Nozare.lv LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA