Bizness un ekonomika

Pēc "Krājbankas" kraha FKTK sākusi pārbaudi arī citās bankās

Jauns.lv

Pēc "Latvijas Krājbankas" kraha Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sākusi pārbaudīt arī citu banku korespondējošos kontos esošos līdzekļus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" apstiprināja FKTK priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Tieši tā sauktie korkonti tika izmantoti, iespējams, nelikumīgu apķīlājumu veikšanai, kā rezultātā "Krājbankā" radies līdzekļu iztrūkums 109 miljonu latu apmērā.

Krūmane pastāstīja, ka "Krājbanku" FKTK uzraudzījusi ilgāku laiku, un bankai bijusi ierobežota nerezidentu kreditēšana. Pastiprinātās pārbaudes iemesli esot vairāki. "Tā ir daļa šo te akcionāru, gan, protams, nenoliegšu [bankas līdzīpašnieka, krievu uzņēmēja Vladimira] Antonova kunga biznesa apetīte. Jā, arī šie te darījumi ap "airBaltic", tas viss, protams, bija mūsu uzraudzības lokā," skaidroja FKTK vadītāja.

Krūmane noraida pārmetumus, ka pastiprinātās pārbaudes laikā nav fiksētas noziedzīgas darbības ar šiem korkontiem.

"Auditori gada beigās saņem apliecinājumus, ka šie līdzekļi katrā korespondējošā bankā ir tādā apmērā, un tas ir apstiprinājums un apliecinājums, ka šie līdzekļi ir. Bet katru dienu jau neviens nesniedz šādus apstiprinājumus," skaidroja FKTK vadītāja.

Naudas iztrūkumu "Krājbankā" atklāja 18.novembrī. Proti, ticis pieņemts lēmums akumulēt bankas korkontos esošo naudu vienas bankas kontā, taču piecos gadījumos saņemts atteikums un izrādījies, ka tie apķīlāti.

Krūmane "de facto" atzina, ka līdz šim šāda prakse nav tikusi izmantota, bet turpmāk banku uzraugs to varētu izmantot biežāk. "Šis gadījums lieliski to parāda, ka tas ir jādara. Un tas ir, ko mēs jau šobrīd esam uzsākuši pārbaudīt citās bankās."

FKTK vadītāja nenoliedz, ka varētu izšķirties par atkāpšanos no amata. "Es nesaku skaidru nē!" sacīja Krūmane.

Viņa gan ātru izšķiršanos nesola, sakot, ka "šobrīd ir ļoti daudz darāmā, ir jānodrošina noguldītāju pēc iespējas ātrāka līdzekļu saņemšana, ir jāvēršas tiesā ar maksātnespējas pieteikumu un šodien tas nav manā dienaskārtībā".

Vienlaikus Krūmane atzina, ka "tas, ka mums ir nepieciešamas izmaiņas institūcijā, tam es piekrītu".

Šonedēļ kļuva zināms, ka atlūgumu iesniedzis ilggadējais FKTK darbinieks un padomes loceklis Jānis Placis. Tieši viņa vadītais departaments bija atbildīgs par banku uzraudzību.

"de facto" arī vēsta, ka lēmumu par "Krājbankas" darbības apturēšanu pieņēmis visai plašs iesaistīto personu laiks. Raidījumam tapis zināms, ka lēmuma pieņemšanas brīdī klāt bijušas ne vien FKTK amatpersonas, bet arī finanšu ministrs Andris Vilks (V), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks un Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Nozare.lv LETA