Bizness un ekonomika
2011. gada 29. novembris, 23:14

Valdība atkal atliek lēmumu par "Pasažieru vilciena" iepirkumu

Jauns.lv

Valdība šodien atkārtoti līdz nākamai nedēļai atlika lēmuma pieņemšanu par vērienīgā AS "Pasažieru vilciena" (PV) iepirkuma konkursa nākotni, kas paredzēja līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

Kā žurnālistus informēja Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, tad joprojām nepieciešama atsevišķu jautājumu precizēšana. "Pasažieru vilcienu" valde šodien valdībai prezentējusi no jauna sagatavotos ekonomiskos apsvērumus, kuri esot "daudz labāki."

Tomēr valdībai esot bijuši daudzi papildu jautājumi, kurus vajadzētu noprecizēt, un uz nākamo valdības sēdi būšot jāsagatavo atbildes Labklājības ministrijas izteiktajiem jautājumiem par vagonu ērtību, kā arī jānoprecizē informācija par to, cik lielā apjomā vagonu ražošana notiks Latvijā.

Matīss uzsvēra, ka ministrijas pozīcija esot nodrošināt, lai līdzekļi tiktu izmantoti efektīvi, un ja tiks nodrošināta visas valdības prasītā informācija, tad nebūšot šķēršļu esošā iepirkuma konkursa turpināšanai.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis žurnālistiem uzsvēra, ka diskusija valdībā bijusi "pamatīga", un labi, ka "Pasažieru vilciens" esot "saņēmies" un sniegtajā informācijā pievērsis uzmanību tam, kam līdz šim nebija pievērsis. Valdība šodien PV vēl devusi laiku papildu informācijas sagatavošanai, jo informācijas apkopošana un sistematizēšana esot sarežģīts process un daudz kam līdz šim neesot pievērsta pietiekama vērība, norādīja Ronis.

Jau ziņots, ka lēmumu par konkursa nākotni valdība nepieņēma arī pirms nedēļas un arī tad tika uzdots atbildīgām institūcijām sagatavot papildu informāciju.

PV konkursā par jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu par uzvarētāju bija atzinusi Spānijas kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF), kas ieguva tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu.

9.martā Eiropas Komisija apstiprināja Eiropas Savienības Kohēzijas fonda lielo satiksmes nozares projektu par Rīgas piepilsētas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizāciju un dīzeļvilcienu ritošā sastāva atjaunošanu 144 miljonu latu apmērā. No projekta kopējām izmaksām Kohēzijas fonda finansējums ir 100 miljoni latu.

Iepriekš publiski izskanēja, ka PV un Spānijas uzņēmums CAF redakcionāli darba grupās ir izstrādājuši līguma projektu par jauno vilcienu piegādi. Tika prognozēts, ka līgums tiks parakstīts tuvākajā laikā - pēc tam, kad to izskatīs Satiksmes ministrijā PV ārkārtas akcionāru sapulcē.

Tomēr kļuva zināms, ka Satiksmes ministrija sagatavojusi ziņojumu, kurā apsvērta iespēja vienkārši izbeigt vilcienu iepirkuma konkursu.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis iepriekš apstiprināja, ka pastāv vairāki riski, kas saistīti ar Latvijas vēsturē lielāko iepirkumu. Viņš arī norādīja, ka valdībai no publiskajām uzņēmuma reģistra datubāzēm ir pieejama informācija par konkursa dalībnieku akcionāru struktūru un arī šis aspekts tiek vērtēts.

Portāls "Pietiek.com" ziņoja, ka aiz Kipras ofšora "Mysea Enterprises Limited", kas, pēc "Lursoft" datiem, 2009.gada beigās kļuvis par AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca" (RVR) 67% akciju īpašnieku, slēpjas finanšu grūtībās nonākušās Lietuvas bankas "Snoras" un "Latvijas Krājbankas" īpašnieks - Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs. Šā gada maijā RVR "Latvijas Krājbankā" ieķīlājis visu savu mantu.

Iemesls, kādēļ valdība iepriekš aiz slēgtām durvīm lēma, vai neatlikt līguma parakstīšanu ar CAF, saistīts ar "Krājbankas" krahu, "Pietiek.com" apliecinājuši informēti avoti valdībā.

CAF kā savu apakšuzņēmēju vilcienu piegādes līguma izpildei norādījis RVR, bet tās manta pilnībā ieķīlāta "Latvijas Krājbankā". Neoficiāli izskan bažas, ka RVR nespēs izpildīt savas saistības, kas plānotas 63% apmērā no visa līguma.

Lai gan kā AS "Pasažieru vilciens" 140 miljonu vērtā vilcienu iepirkuma konkursa uzvarētājs minēta spāņu kompānija CAF, tās pārstāvji publiski pauduši, ka par apakšuzņēmēju līguma izpildē pieaicinās RVR. No RVR pārstāvjiem izskanējis, ka līgums ar CAF tiks slēgts tikai pēc tam, kad spāņu kompānija būs parakstījusi līgumu ar PV, tādēļ nav pieejama informācija, kādu apjomu no kopējām līgumsaistībām būtu jāizpilda RVR.

Pēc "Pietiek.com" informācijas, līgumā, kas sagatavots parakstīšanai ar spāņu CAF, norādīts, ka RVR pildīs 63% no kontrakta kopējā apjoma.

Jau pirms "Latvijas Krājbankas" kraha izskanēja šaubas, vai RVR ir kapacitāte šāda līguma izpildei. Neoficiāli no amatpersonām izskan aizdomas, ka RVR varētu tikt atdota "krējuma nosmelšana", proti, piegādāto vilcienu apkope, kas nozīmētu garantētus ieņēmumus vairāku gadu garumā.

Kā ziņots, Šveices uzņēmums "Stadler Bussnang AG" ("Stadler") pārsūdzējis tiesā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) 2011.gada 1.septembrī pieņemto lēmumu par pārkāpumiem PV izsludinātajā konkursā par jaunu elektrisko un dīzeļvilcienu iegādi.

2011.gada 24.oktobrī IUB nolēma noraidīt "Stadler" iesniegto sūdzību un atļaut PV parakstīt vienošanos par vilcienu piegādi ar CAF.

Administratīvā rajona tiesa līdz 30.decembrim atstājusi bez virzības minēto sūdzību.

LETA