Beidzas kvēldiegu spuldžu ēra. Ledusskapji un veļas mašīnas kļūs dārgākas
1903. gadā iedegās pasaulē pirmā kvēldiega spuldze. 2012. gadā Latvijā aizliedz to ievešana Latvijā tiek aizliegta.
Bizness un ekonomika
2012. gada 6. augusts, 17:30

Beidzas kvēldiegu spuldžu ēra. Ledusskapji un veļas mašīnas kļūs dārgākas

Jauns.lv

1.septembrī beidzas kvēldiegu spuldžu ēra, jo tās tirgotāji vairs nedrīkstēs iepirkt pārdošanai. Eiropas regulas gan attiecas tikai uz ražotājiem un tirgotājiem, iedzīvotāji var lietot, ko vēlas.

Tikmēr Eiropas Komiteja (EK) plāno ieviest arī citus energotaupības pasākumus, izņemot no tirdzniecības lētākos, bet mazāk efektīvos, ledusskapjus, trauku un veļas mazgājamās mašīnas, kā arī citu sadzīves elektrotehniku.

Kvēlspuldzes zaudē Eiropas Savienībai

Pēc vairāk nekā gadsimta Eiropā ir izbeigusies kvēldiegu spuldžu ēra. Eiropas Savienībā (ES) no 1. septembra tirgotāji vairs nedrīkstēs iepirkt kvēlspuldzes. Patērētāji tās gan vēl varēs lietot, kamēr tās varēs atrast noliktavās un veikalu plauktos. Tomēr jaunu pievedumu vairs nebūs.

Septembrī noslēgsies EK trīs gadu garumā īstenotā kvēldiegu spuldžu izņemšana no tirgus. To vietā EK iesaka izmantot dārgākus gaismas avotus, piemēram, halogēnās, ekonomiskās vai LED spuldzes, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”.

ES kvēldiegu spuldžu ierobežošana enerģijas ekonomijas nolūkos tika uzsākta 2009. gadā, aizliedzot tirgotājiem iepirkt pārdošanai 100 W spuldzes. 2010. un 2011. gadā ierobežojums stājās spēkā attiecīgi uz 75 W un 60 W spuldzēm. Savukārt šī gada 1. septembrī ierobežojums attieksies arī uz 25 W un 40 W spuldzēm. Tas nozīmē, ka vēl tikai četras nedēļas tirgotāji ES, tajā skaitā arī Latvijā, tās var iepirkt pārdošanai.

Lai gan 60 W kvēldiega spuldžu aizliegums stājās spēkā pirms gada, lielveikalos tās joprojām ir iegādājamas. „Maxima” veikalos tās vēl ir nopērkamas, tiesa, ne visos. Arī piedāvājuma klāsts nav tik plašs kā kādreiz.

Zinot, ka drīzumā no tirgus tiks izņemtas arī 40 W un 25 W spuldzes, daļa patērētāju sākuši veidot arī šo spuldžu krājumus. „Maxima” izrēķinājusi, ka 40 W kvēldiegu spuldzēm pārdošanas apjomi līdz 23. jūlijam, salīdzinot ar atbilstošo laiku pirms mēneša, palielinājušies par 11%. Tātad daļa pircēju steidz tās iegādāt, taču bez īpašas ažiotāžas. Savukārt „Rimi” veikalos pieprasījums pēc 40 W spuldzēm jūnijā pieauga pat par 50%.

Briest „kariņš” arī pret halogēnajām spuldzēm

Pēc dažiem gadiem, iespējams, patērētājiem uz visiem laikiem nāksies atvadīties arī no veco tehnoloģiju halogēnajām spuldzēm. Turklāt tās nav vienīgās izmaiņas, ar kurām jārēķinās patērētājiem. EK iecerējusi nākotnē atļaut laist tirgū tikai A+ un augstākas klases veļas un trauku mazgāšanas mašīnas, ledusskapjus, saldētavas un citas mājsaimniecības elektroierīces.

EK turpina izstrādāt jaunas energoefektivitātes prasības, kas tuvāko gadu laikā attieksies arī uz citām spuldzēm. 13. jūlijā EK atbalstīja regulu, kas paredz ekodizaina prasības virzienvērstām gaismas spuldzēm, gaismas diožu spuldzēm un ar to saistītajām iekārtām.

„Direktīvas projekts patērētājiem neparedz nekādas būtiskas izmaiņas ne 2013., ne 2014. gadā, un neviens no esošajiem spuldžu veidiem no tirgus nepazudīs. Ražotājiem būs jāuzlabo esošo spuldžu tehnoloģija. Stingrākas prasības šīm lampām varētu tikt piemērotas no 2016. gada, kad noteiktas halogēnlampas ar atstarotāju tīkla spriegumam būtu jāaizvieto ar LED lampām, bet tikai tādā gadījumā, ja EK līdz 2015. gada septembra beigām spēs valstīm sniegt pārliecinošus pierādījumus, ka pastāv pietiekami lētas un kvalitatīvi līdzvērtīgas LED spuldzes,” „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” skaidroja EK pārstāvniecības Latvijā preses nodaļas vadītāja Sanita Jemberga.

Sadārdzināsies arī ledusskapji un veļas mašīnas

Ekonomikas ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka līdz 2014. gadam plānots pieņemt 32 jaunas ekodizaina un energomarķējuma regulas, kā arī pārskatīt 11 no spēkā esošajām regulām, kas attiecas uz mājsaimniecībā lietoto sadzīves elektrotehniku – veļas un trauku mazgāšanas mašīnām, aukstumiekārtām, televizoriem, sūkņiem, ūdenssildītājiem un citu tehniku.

„Attiecībā uz citiem enerģijas taupīšanas risinājumiem un mājsaimiecības ierīcēm EK ir nākusi klajā ar priekšlikumu par boileriem, kurus izmanto apkurei ar karsto ūdeni un karstā ūdens sildīšanai mājsaimiecībās, ko sāks apspriest rudenī. Pārējie plāni pagaidām ir tikai analīzes līmenī,” saka. Jemberga.

Tomēr Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā ir ievietota informācija uzņēmēju zināšanai, kurā atrodama virkne regulu ar jau diezgan konkrētām lietām. Piemēram, nākamā gada decembrī trauku mazgāšanas mašīnām (ar 11 vai vairāk trauku komplektu ietilpību) energoefektivitātes indekss (EEI) nedrīkstēs pārsniegt 63. Tā kā šis indekss trauku mazgāšanas mašīnām atbilst A+ klasei, tas nozīmē, ka pēc pusotra gada tirgū vairs nedrīkstēs piedāvāt, piemēram, A vai B klases trauku mazgāšanas mašīnas. Līdzīgu regulējumu ir plānots ieviest arī veļas mazgāšanas mašīnām un vēlāk arī ledusskapjiem un saldētavām.

Iecere aizliegt laist tirgū A un zemākas klases ledusskapjus, saldētavas, veļas un trauku mazgāšanas mašīnas ne tikai samazinās izvēles iespēju patērētājam, bet arī padarīs šīs tehnikas pirkumus dārgākus.

Vecā labā kvēlspuldze

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press