Plaši lietotais "Sophos" antivīruss pasludina sevi par vīrusu
Diezgan kuriozais atgadījums, kurā antiviruss izbrāķē pats sevi, nu ir izlabots.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 23. septembris, 00:14

Plaši lietotais "Sophos" antivīruss pasludina sevi par vīrusu

Jauns.lv

ASV datu drošības kompānijas "Sophos" datorvīrusu "izķeršanas" risinājums, kuru lieto daudz korporatīvo klientu, kļūmes dēļ pats sevi un gandrīz visus citu programmu atjaunošanas rīkus pasludinājis par vīrusiem, radot haosu daudzu "Sophos" lietotāju informācijas sistēmās.

Datu drošības programmatūra tiek atjaunota ļoti bieži, to papildinot ar jaunākajiem ļaundabīgo programmatūru aprakstiem un pretlīdzekļiem, taču naktī uz 20.septembri izplatījās brāķis, kas pavērsa vīrusu aizsardzības sistēmu pašu pret sevi un arī pret visiem rīkiem, kurus izmanto dažādas programmatūras jauninājumu instalēšanai.

"Sophos" vīrusu meklēšanas sistēma vērsusies pati pret savu atjaunošanas rīku un visiem līdzīgiem rīkiem, kas satur par kaitīgu aplami apzīmētus pirmkoda elementus.

To var aptuveni salīdzināt ar apsargu, kas, nododot maiņu jaunās maiņas apsargam, vienmēr saka "nāc iekšā", bet jaunais to saprot kā bīstamu frāzi, sasien iepriekšējās maiņas apsargu un apskraida visu rajonu, sasienot visus kaimiņu māju (aplikāciju kopiju) "iekšā laidējus", kas arī lūdz savu jauno maiņu "nākt iekšā".

"Sophos" ir steidzami izsūtījis jauninājumu, kas pārtrauca datu drošības sistēmas aplamo darbību, taču, kā raksta "The Register", viltus trauksmes izraisītā sistēmas rīcība ir radījusi pamatīgu jucekli vairākos uzņēmumu datu tīklos. Daudzās sistēmas, arī ja "Sophos" kļūme ir likvidēta, citu programmu atjaunošanas rīki joprojām atrodas "aptrakušā" "Sophos" elektroniskā izolatorā. Portāls citē kādu korporatīvas sistēmas administratoru, kas lamājās, ka pēc vairākām stundām, kad viņu bombardēja ar viltus vīrusu trauksmēm, virkne karantīnā nonākušu programmu ir jāatpestī "ar roku", jo tas neesot iespējams ar "Sophos" uzņēmumu risinājuma vadības rīku, ar kuru parasti var mainīt drošības režīmu visām tīklā pieslēgtajām ierīcēm.

Situāciju var salīdzināt ar viesnīcu, kur nejauši elektroniski aizslēgti visi numuri, bet tos var atvērt tikai, apstaigājot pa vienam ar katra numura elektronisko atslēgu. Kāds sistēmadministrators e-pastā "The Register" raksta, ka viņa rīcībā ir 100 datoru tīkls, kurā katrs dators nemitīgi sūtījis aplamas ziņas par inficēšanos.

Portāls norāda, ka gadījums ar "Sophos" nav pirmā datu drošības kompānijas kļūme, kas izraisījusi viltus trauksmes un ar to saistītus skandālus. Firmas "Avira" viltus trauksmes dēļ pavasarī no ierindas izgāja daudzi datori ar "Windows" operētājsistēmu, tāpat "Microsoft" drošības rīku jauninājums apzīmēja interneta vietni "Google.com" kā kaitīgu perēkli.

LETA, Foto: Bulls Press