Rīgas “korķi” nav nopelnījuši, lai tos sauktu par sastrēgumiem
Mēs gan varētu atvieglot sev dzīvi ar mazākiem automobiļiem un skūteriem, taču par sastrēgumiem sūdzēties būtu grēks.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 17. oktobris, 21:49

Rīgas “korķi” nav nopelnījuši, lai tos sauktu par sastrēgumiem

Jauns.lv

Tādu, kam Vanšu tilta forsēšana šķiet sēdēšana lielā sastrēgumā, ir pietiekami daudz. Savukārt tie, kas kaut reizi pabijušī īstā “korķī” kaut vai netālajā Varšavā, savas domas mainījuši jau sen.

To, ka kādu rītu Rīgas satiksme ir nedaudz gausāka un Vanšu vai Salu tilta forsēšanai nepieciešamas vairāk kā desmit minūtes, nu nekādi nevar nosaukt par sastrēgumu, jeb tautas valodā runājot – par “korķi”. Tepat netālajos Eiropas ceļos par “korķi” sāk runāt tad, ja tas ir kā minimums desmit kilometru garš un vismaz pāris stundas ilgs.

Visu pa plauktiņiem salicis Holandes uzņēmums TomTom, kas specializējas navigācijas sistēmu ražošanā. Lai saprastu, kur tad tiešām ir un kur nav sastrēgumi, TomTom jau kopš 2007. gada apkopo satelītu sniegto informāciju par miljoniem šo ierīču lietotājiem. Tas arī ļāvis veikt rūpīgu analīzi un paziņot, kas sastrēgumu ziņā ir patiesie līderi.

Ziemeļamerikā čempiona laurus plūc Losandželosa. Tā ir visnoslogotākā pilsēta kontinentā. Starpcitu 20 no 26 sarakstā iekļautajām pilsētām atrodas ASV un tikai piecas Kanādā.

Arī Eiropā ir izkristalizējies pārliecinošs “korķu” līderu tops. Visnoslogotākā un lēnākā pilsēta Eiropā ir Turcijas Stambula. Godpilno otro vietu izpelnījusies netālā Polijas metropole Varšava. Starpcitu, jaunais Varšavas apvedceļš tiešām ir lielisks un ļauj ietaupīt krietni daudz laika. Trešajā vietā iekļuvusi Francijas pilsēta Marseļa.

TomTom publicējis Eiropas sastrēgumu sarakstu, kurā iekļautas 58 pilsētas. Tajā ir gan lielas pilsētas kā Frankfurte, Barselona un Londona, kā arī mazās Berne, Nica, Malaga un citas. Mums jātur īkšķi, lai visi sastrēgumu Dievi arī turpmāk mums ir labvēlīgi – mēs šajā sarakstā neesam vispār.

Noslogotākās un lēnākās Eiropas pilsētas TOP 10

1) Stambula (Turcija)

2) Varšava (Polija)

3) Marseļa (Francija)

4) Palermo (Itālija)

5) Roma (Itālija)

6) Parīze (Francija)

7) Štutgarte (Vācija)

8) Brisele (Beļģija)

9) Hamburga (Vācija)

10) Stokholma (Zviedrija)


Gints Gavers, Foto: LETA/EPA