Filiāles Kiprā ir trim Latvijas bankām
FKTK rīcībā patlaban nav precīzas statistikas par to, cik daudz cilvēku no Latvijas un kādas summas noguldījuši Kipras bankās.
Bizness un ekonomika
2013. gada 18. marts, 15:47

Filiāles Kiprā ir trim Latvijas bankām

Jauns.lv

Trim Latvijas bankām ir filiāles Kiprā - AS "Expobank", AS "Trasta komercbanka" un AS "Baltikums Bank".

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs (FKTK) Kristaps Zakulis biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka tās ir uz Kipras banku fona ļoti, ļoti mazas bankas un "absolūti nav iesaistītas" tajā, kas problēmas radīja Kipras bankām, šīs filiāles nav saistītas ar ieguldījumiem Grieķijā.

FKTK aplūkojuši šo trīs banku filiāļu Kiprā situāciju, secinot, ka "tur nav tie apjomi tik būtiski". Turklāt Kipras glābšanas programmā paredzētais risinājums, pirmkārt, skars klientus, nevis banku un filiāļu spēju darboties. "Arī no savstarpējām banku attiecībām neredzam nekādu ietekmi," žurnālistiem sacīja Zakulis. Viņa skatījumā, izvēlētais Kipras finanšu stabilizācijas mehānisms vairāk ietekmēs reputāciju, izpratni un būtiski būs tas, kas mainīsies noguldījumiem līdz 100 000 eiro (70 000 latu). Jautājums ir par to, par ko noguldītāji var būt droši. "Tie būs jautājumi, kas tiks risināti, balstoties uz šo konkrēto Kipras banku gadījumu," sacīja Zakulis.

Jau ziņots, ka eirozonas finanšu ministri un Starptautiskais Valūtas fonds nedēļas nogalē vienojās sniegt finansiālu palīdzību Kiprai desmit miljardu eiro (septiņu miljardu latu) apmērā, tomēr Kipras banku klientiem par saviem depozītiem nāksies maksāt vienreizēju nodevu. Atbilstoši palīdzības programmas nosacījumiem noguldītājiem, kuru kontos ir mazāk nekā 100 000 eiro (70 000 latu), būs jāmaksā vienreizējā nodeva 6,75% apjomā, bet pārējiem - 9,9% nodeva. Noguldītāji kompensācijās saņems savu banku akcijas.

Šī aizdevuma programma jau izsaukusi sašutumu un neapmierinātību Kiprā. Patlaban gan Kipras amatpersonas cenšas panākt jaunu vienošanos, kas atbrīvotu mazos banku noguldītājus no šī nodokļa.

Zakulis atzina, ka FKTK rīcībā patlaban nav precīzas statistikas par to, cik daudz cilvēku no Latvijas un kādas summas noguldījuši Kipras bankās. Šādu statistiku apkopo atbildīgas Kipras iestādes.

Minētā 100 000 eiro robeža ir būtiska, jo noguldījumi līdz 100 000 eiro tiek garantēti gadījumā, ja iestājas noguldījumu nepieejamība.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem "Expobank", "Trasta komercbanka" un "Baltikums Bank" pērn strādājušas ar peļņu.

LETA, Foto: Lita Krone/LETA