Latviešu kalēji no Priekuļiem nu jau slaveni visā pasaulē. VIDEO
Kalējs Jānis Nīmanis uzskata, ka pēc gadiem desmit viņa kalve būs tikpat slavena kā Šveices pulksteņu fabrikas, tikai viņš ražos nevis ekskluzīvus laikrāžus, bet gan unikālus cirvjus.
Bizness un ekonomika
2013. gada 6. jūnijs, 22:45

Latviešu kalēji no Priekuļiem nu jau slaveni visā pasaulē. VIDEO

Jauns.lv

Latviešu kalēju – brāļu Nīmaņu no Priekuļiem slava izplatījusies pa visu pasauli un viņiem pasūtījumi jau ir vairākus mēnešus uz priekšu. Brāļu darinātie cirvji un naži ceļo pa visu pasauli – Jaunzēlandi, Ameriku, Ķīnu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem…

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Jānis Nīmanis ar brāli Matīsu un māsu Priekuļos izveidojis savu uzņēmumi – kalvi „Autine”, kurā cirvjus, nažus un citus dzelzs darbarīkus kaļ pēc sentēvu metodes. „Autine” izstrādājumu popularitāte strauji pieauga pirms kāda mēneša, kad ASV interneta tīmeklī parādījās video stāsts par Nīmaņu kalvi un tur darinātajiem darbarīkiem. Tagad Priekuļu novadā kaltie cirvji un naži ceļo pa visu pasauli. Internetā šis video stāsts savā ziņā kļuva par sensāciju, it sevišķi jau Amerikā un Kanādā.

Savās senču mājās kopā ar brāli un māsu Jānis ir izveidojis uzņēmumu „Autine”. Jaunie amata talanti atzīst, ka sācies viss ar vaļasprieku, proti, sev izgatavot Damaskas tērauda nazi. Mazpamazām metāla apstrāde un kalšana ieguva jau nopietnākas aprises, par kalvi „Autine” stāsta LTV raidījums „Labrīt, Latvija!”.

Pieprasījums Nīmaņu kaltajiem cirvjiem un nažiem ir dažāds. Pamatā tie ir amatnieki visā plašajā pasaulē, kas liek lietā roku darbu, un tad nu ir vajadzīgs arī kārtīgs darba rīks. Ir speciāli cirvji, kas ceļo uz Kanādu un Ameriku, lai tur taptu guļbūves, ir cirvji, kas palīdz izdzīvot džungļos, un ir arī tādi, kas ceļo pie amatrīku kolekcionāriem.

Puišu veiksmes atslēga ir tā, ka viņiem izdevies savienot senu amatu ar mūsdienu zināšanām, internetu un veiksmīgu mārketingu. Veiksmes pamatā ir arī abu brāļu ambīcijas un lielas nākotnes vīzijas.

Video: (LTV „Labrīt, Latvija!)
Jānis Nīmanis izkaļ cirvi
Kasjauns.lv/ Foto: ekrānuzņēmums no video