Rīgas Ekonomikas un Biznesa Foruma dalībnieki nonāk pie jauniem risinājumiem
Rīgas Ekonomikas un Biznesa Forums tika organizēts pirmo reizi kā daļa no REA 20 gadu jubilejas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 9. novembris, 21:27

Rīgas Ekonomikas un Biznesa Foruma dalībnieki nonāk pie jauniem risinājumiem

Jauns.lv

4. novembrī notika Rīgas Ekonomikas Augstskolas rīkotais Rīgas Ekonomikas un Biznesa Forums un Gala vakariņas kopā ar 4. Igaunijas republikas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, Baltijas uzņēmējdarbības līderiem, plaši pazīstamiem ekonomistiem un vairāk nekā 200 Rīgas Ekonomikas Augstskolas absolventiem.

Šo pasākumu mērķis ir sniegt jaunu skatījumu Baltijas reģiona ekonomikas politikā un piesaistīt 300 000 eiro stipendijām Baltijas valstu studentiem Rīgas Ekonomikas Augstskolā.

Rīgas Ekonomikas un Biznesa Forums tika organizēts pirmo reizi kā daļa no REA 20 gadu jubilejas kopš pirmā studentu kursa absolvēšanas ar vērienīgu un unikālu mērķi – izveidot kopēju pasaules skatījumu un balsot par noteiktiem politiskajiem priekšlikumiem, kurus nodot Baltijas valstu politikas veidotājiem.

Plašais un spējīgais runātāju loks ar aktīvu audienci, kas piedalījās balsojot, kopīgi izveidoja REA Absolventu un citu foruma dalībnieku kopīgu deklarāciju.  Trīs spilgtas paneļa diskusijas sastādīja politikas veidotāji (to skaitā Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un Igaunijas Nodokļu un Muitas Valdes vadītājs Mareks Helms (Marek Helm), plaši zināmi ekonomisti - REA Ekonomikas nodaļas vadītājs Mortens Hansens (Morten Hansen) un Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, pētnieki (CERTUS vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis un Ēnu Ekonomijas Indeksa autors Arnis Sauka, uzņēmējdarbības un nozares līderi - Deloitte partneris Jānis Čupāns, uzņēmējs un investors Kristjans Lepiks (Kristjan Lepik) un Northern Horizon valdes locekle Milda Darzugaite, kā arī NVO pārstāvji - Iespējamās misijas vadītājs Kārlis Andersons un Techhub Riga kopdibinātājs Andris K. Bērziņš.

Diskusijas gaitā 73% dalībnieku piekrita, ka lielā ēnu ekonomika Baltijas valstīs ir pamatā sociāla problēma, ko izraisījusi zema nodokļu maksāšanas kultūra un negatīvs viedoklis par valsts pakalpojumiem, kamēr tikai 17% uzskatīja, ka pie ēnu ekonomikas vainojami pārāk lieli nodokļi. Tika noteikts, ka lielākais šķērslis uz inovācijām balstītai attīstībai ir saistīts ar cilvēku resursiem – talantu un uzņēmējdarbībai nepieciešamās attieksmes trūkums Baltijas reģionā. Līdz ar to vienlīdzīgs pārsvars foruma dalībnieku uzskatīja, ka eksakto zinātņu absolventu skaita palielināšana un uzņēmējdarbībai draudzīgāka vide ar uz investīcijām virzītam nodokļu apjomam jābūt politikas veidotāju uzmanības centrā. Eksperti arī atzīmēja valdības atbalsta un sadarbības trūkumu inovācijām un ārzemju investīcijām draudzīgas vides izveidei.

Darba tirgus un izglītības eksperti izcēla demogrāfijas stāvokļa pasliktināšanos Baltijas reģionā un nepieciešamo darba spēju nesavienojamību. Puse no dalībniekiem uzskatīja, ka labākais risinājums augsti kvalificēta darbaspēka trūkumam būtu uzmanības pievēršana augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei no ārzemēm, kamēr trešdaļai šķita, ka mūža ilgu izglītības iespēju sniegšana pašreizējam darba spēkam būtu efektīvākā pieeja.

Jubilejas svinības noslēdzās ar Gala Vakariņām, kas piesaistīja 200 absolventu un atbalstītāju, kurus uzrunāja prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Prezidents runāja par svarīgo lomu, ko ieņem brīvprātīgas organizācijas – tādas kā Absolventu Asociācija. Tās veido pilsonisko sabiedrību un palīdz demokrātijai darboties labāk. Brīvprātīgās biedrības esot izveidojušas pamatu visām trim Baltijas valstīm, kā arī pašai Rīgas Ekonomikas Augstskolai.

Visi pasākuma ienākumi tika ieguldīti Find and Fund ziedošanas kampaņā. REA Absolventi jau ir pierādījuši savu nodošanos augstākās izglītības pieejamībai studentiem ar dažādiem dzīves apstākļiem, pēdējos gados pasniedzot stipendijas, kuru vērtība pārsniedz 200 000 eiro un piesaistot ziedojumus no 35% visu REA absolventu.

Foruma galvenie secinājumi tiks detalizētāka formā iesniegti Baltijas valstu politikas veidotājiem. Rīgas Ekonomikas un Biznesa Forums un ikgadējās Gala Vakariņas notiks atkal 2017. gada novembrī.

Regīna Zommere/ Publicitātes foto