20 eiro - tik vien svētku maltītei gatavi tērēt lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju
(Ziņa papildināta 11:37) Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju valsts svētku svinīgajam mielastam plāno tērēt līdz 20 eiro, liecina SIA "Maxima Latvija" veiktā aptauja.
Vienlaikus aptaujā 36% respondentu minējuši, ka valsts svētku maltītei iecerējuši tērēt 21 līdz 40 eiro, 9% plāno tērēt 41 līdz 60 eiro, bet 3% respondentu plāno tērēt vairāk nekā 61 eiro.
Pēc aptaujas datiem, populārākie ēdieni, kurus plānots celt svētku galdā, ir karbonāde ar kartupeļiem, sautēti kāposti ar desiņām, speķa pīrādziņi, torte "Cielaviņa" un rupjmaizes kārtojums.
"Maxima Latvija" Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa norāda, ka būtiskākais pārdošanas apmēru pieaugums prognozējams šodien un rītdien, kad iedzīvotāji gatavosies brīvdienām un pirks šiem ēdieniem nepieciešamos produktus. Piemēram, pērn svētku nedēļā par 15% pieauga saldā krējuma, bet par 5% rīvmaizes pārdošanas apmēri, kas nepieciešami rupjmaizes kārtojama pagatavošanai.
Tāpat kompānijā atzīmēja, ka internetveikalā "e-maxima.lv" šonedēļ iedzīvotāji būtiski vairāk pasūta torti "Cielaviņa", kartupeļus, sautētos kāpostus, kā arī saldo krējumu un dzērvenes pūdercukurā. "E-maxima.lv" vadītāja Sanita Bērziņa piebilda, ka šonedēļ vairāki uzņēmumi pasūtījuši gan šokolādes konfektes, gan tortes.
Savukārt aptaujas dalībnieku iecienītākie Latvijas produkti ir biezpiena sieriņš "Kārums", zīmola "Laima" šokolādes konfektes un torte "Cielaviņa".
Aptauja par svētku svinēšanas paradumiem bija izvietota "Maxima Latvija" mājaslapā laika posmā no 7. līdz 16.novembrim, un tajā kopumā piedalījās 2681 respondents.
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju svinēs valsts svētkus
Lielākā daļa jeb 68% Latvijas iedzīvotāju svinēs valsts svētkus un galdā liks tradicionālus ēdienus, liecina mazumtirgotāja "top!" veiktā iedzīvotāju aptauja.
Vairāk nekā trešdaļa jeb 39% aptaujāto norādījuši, ka svētku galds nav iedomājams bez kartupeļiem un dārzeņiem. Biežāk tos galdā liks iedzīvotāji Vidzemē - 54% un Zemgalē - 61%. Kā neatņemama sastāvdaļa ir arī gaļa, ko atzinusi vairāk nekā puse aptaujāto svinētāju. Svētkos tiks sarūpēts cepetis - 21%, karbonādes - 19%, kotletes - 8%, tostarp arī zivju ēdieni - 9%.
Piektdaļa svētku svinētāju galdā liks arī plātsmaizi un pīrāgus. Salīdzinot rezultātus reģionos, to visbiežāk darīs Kurzemē un Zemgalē. Latgalē īpaši tiek atzīmēts, ka maltīti papildinās arī rudzu maize. Savukārt svētku torti biežāk galdā liks Kurzemē - 36% un Zemgalē - 41%.
Veikalu tīkla "top!" mārketinga vadītāja Ilze Priedīte norāda, ka iedzīvotāji svētku galdam iegādājas "top!" konditorejas izstrādājumus, speķa pīrādziņus, gaļas un piena produktus, kā arī dārzeņus.
Svētkus aptaujātie svinēs kā mājās, tā arī ārpus tām. Lielākā daļa svinībām plāno tērēt no 11 līdz 20 eiro.
Aptaujā, kas veikta šī gada novembrī interneta vidē, piedalījās 502 respondenti, vecumā no 20 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.