Pasaulē
2013. gada 23. decembris, 13:01

Krievija nosūta uz Sīriju transportu ķīmisko ieroču arsenāla izvešanai

Jauns.lv

Krievijas Aizsardzības ministrija no 18.līdz 20.decembrim ir nogādājusi Sīrijā 75 automobiļu tehnikas un cita īpašuma vienības, kas nepieciešamas ķīmisko ieroču transportēšanas un utilizācijas kontingenta darba nodrošināšanai, pirmdien paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

"Kopumā trīs dienās - no 18.līdz 20.decembrim - Latakijas lidostā ar gaisa transportu tika nogādātas 75 automobiļu tehnikas vienības, tostarp 50 "KAMAZ" un 25 bruņutransporta mašīnas "Ural"," Šoigu informēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Tāpat, kā uzskaitīja Krievijas ārlietu ministrs, Sīrijā nogādātas arī citas aprīkojuma vienības: "cisternas ūdenim, lauka virtuves, armijas teltis, kas nepieciešams visa kontingenta, kas nodarbosies ar transportēšanu un utilizāciju, apkalpošanai".

Krievijas prezidents pieņēma aizsardzības ministra ziņojumu videotranslācijā no Severodvinskas, kur pirmdien nogādāta Krievijas bruņoto spēku zemūdene  "Aleksandrs Ņevskis".

Šoigu uzsvēra, ka "kravas nogādāšana stingri atbilda plānam".

Viņš paziņoja, ka saskaņā ar Putina 11.decembra rīkojumu "Aizsardzības ministrijai pēc iespējas drīzāk ir jāveic pasākumi, lai Sīrijā nogādātu tehniku un aprīkojumu, lai nodrošinātu Sīrijas ķīmisko ieroču izvešanu un tālāku utilizāciju".

"Tika veikti 38 lidmašīnu reisi. Lidotāji ar saviem uzdevumiem tika galā veiksmīgi. Operatīvi darbojās arī sauszemes dienesti, kas garantēja darbu drošību," piebilda Krievijas aizsardzības ministrs.

Novembra vidū Ķīmisko ieroču Aizlieguma organizācijas (OPCW) padome apstiprināja plānu Sīrijas ķīmisko ieroču  arsenāla, ko veido vairāk nekā 1000 tonnas bīstamu ķimikāliju, iznīcināšanai līdz nākamā gada vidum.

Organizācijas nolemtais paredz, ka visas ķimikālijas, kas izmantojamas ķīmisko ieroču gatavošanā, izņemot izopropanolu, ko izmanto zarīna gāzes ražošanā, no Sīrijas  ir jāizved līdz nākamā gada 5.februārim, bet "viskritiskākās ķimikālijas" no valsts jāizved līdz šā gada beigām.

Lai gan starptautiskā sabiedrība piekrīt Sīrijas ķīmisko ieroču  arsenāla iznīcināšanai, neviena valsts to nepiekrita darīt uz savas zemes.

Tādēļ OPCW nolēma, ka ķīmiskie ieroči tiks transportēti no apmēram 12 vietām visā Sīrijā uz Latakijas ostu, kur tiks uzkrauti uz Dānijas un Norvēģijas piedāvātajiem kuģiem, kas savukārt tās nogādās publiski nenosauktā Itālijas ostā, kur ķimikālijas tiks pārkrautas īpaši pielāgotā ASV Jūras spēku kuģī un iznīcinātas.

Sīrija sadarbojas ar ķīmiskās atbruņošanās misiju un līdz šim ir paziņojusi, ka tai ir ap 1290 tonnu ķīmisko ieroču un vielu, kā arī 1230 neuzpildītas ķīmiskās munīcijas.

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšana notiek saskaņā ar ASV un Krievijas vienošanos, ar kuru tika atlikti ASV militārie triecieni Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.  

BNS