Pasaulē
2014. gada 28. februāris, 20:02

Ukraiņu eksperts: Krimas ekonomika nevar pastāvēt bez Ukrainas, bet sabiedriskā doma ir zombēta

Jauns.lv

Krima ekonomiskā ziņā ir tik lielā mērā atkarīga no Ukrainas, ka bez tās nespētu pastāvēt, taču paši pussalas iedzīvotāji nav par to pienācīgi informēti, izdevumam "Gazeta.ua" sacījis ekonomikas un socioloģijas profesors Jurijs Sajenko.

Vienlaikus viņš uzskata, ka Krimas iedzīvotāju prāti lielā mērā ir zombēti - tos ietekmējusi Krievijas propaganda un atmiņas par labajiem padomju laikiem, taču neviena Ukrainas prezidenta laikā Kijeva faktiski nav interesējusies par Krimas sabiedrisko domu.

Pēc eksperta teiktā, konfliktam Krimā nav nekādu sociālu vai ekonomisku cēloņu un tas nav vajadzīgs vienkāršajiem cilvēkiem, bet "atsevišķiem politiķiem, ierēdņiem un noziedzīgajām aprindām", turklāt par separātiskā noskaņojuma uzturēšanu gādā Krievija.

"Viņi skatās vienīgi Krievijas televīziju un ir dzirdējuši, kā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka varu Ukrainā sagrābuši ekstrēmisti ar automātiem," stāstījis Sajenko. "Mūsu nesenie socioloģiskie pētījumi liecina, ka tur visa cilvēku atmiņa pārņemta ar padomju laikiem. Lielākoties valda viedoklis, ka tolaik viss bija tik labi, un gandrīz neviens negrib atminēties par gulagiem, golodomoru un tādām lietām."

Eksperts norādījis, ka vietējie ļaudis turklāt nav informēti par Krimas Autonomās Republikas resursu bāzi. "85-90% ūdens Krimas pussala saņem pa kanālu no Dņepras. No Ukrainas nāk arī 80% pārtikas, īpaši jau vasarā. Ar ko viņi baros tos atpūtnieku miljonus? Arī elektroenerģiju Krima saņem no Ukrainas. (..) No ekonomikas viedokļa Krima ir tuksnesis, bez Ukrainas tā nevar izdzīvot," viņš spriedis.

"Ar Krimas sabiedrisko domu neviens nav strādājis. (..) Cilvēkiem ir jāizskaidro, kas ir nacisms, fašisms un krievu šovinisms, kas bija Stepans Bandera un tā tālāk," viņš piebildis.

Sajenko arī uzskata, ka Ukrainas Augstākā rada pieļāvusi kļūdu, steigšus atceļot līdzšinējo valodas likumu, iekams tā vietā nav izstrādāts jauns.

"Situācija ir ārkārtīgi smaga, un grūti piedāvāt kādu izeju. Ukrainas vienīgais balsts tur ir Krimas tatāri. Un galvenais - vajadzētu kaut kā nomierināt Krieviju. Taču Eiropa baidās no Putina. Pirmkārt, viņam ir atomieroči, un ar to nav nekādi joki. Otrkārt, viņam tā vien niez nagi "atskaldīt tualetēs". Treškārt, viņš ir bagātākais Krievijas cilvēks un gan viņam, gan Krievijas oligarhiem ir nauda Rietumu bankās, kas "strādā" šo valstu ekonomiku labā, tādēļ iesaldēt šos kontus nav izdevīgi. Gan Eiropa, gan Amerika ir neizlēmīgas, visi tikai "pauž bažas", nevis reaģē uz Putina iebiedēšanas mēģinājumiem ar konkrētiem atbildes soļiem," norādījis eksperts.

LETA